
Minimale dienstverlening NMBS: minister Bellot zit op het verkeerde spoor
Nieuws donderdag 15 september 2016
ACOD Spoor neemt akte van de plannen van minister van Mobiliteit Bellot om een minimumdienstverlening bij de Belgische spoorwegen in te voeren. Volgens ACOD Spoor zijn die onrealiseerbaar, onproductief, asociaal en halen ze het stakingsrecht onderuit.
Minister Bellot ziet zich de facto genoodzaakt te kiezen voor het invoeren van een minimumdienst met respect voor het stakingsrecht (dus zeer weinig personeel) die de reizigers in gevaar zou brengen of een minimumdienst zonder respect voor het stakingsrecht (dus met heel wat personeel) die de veiligheid van de reizigers garandeert. Geen van beide opties zijn voor ACOD Spoor aanvaardbaar.
ACOD Spoor merkt op dat het opvorderen van spoorwegpersoneel niet aan de orde is. Aangezien volgens de Europese en Belgische regelgeving de Belgische Spoorwegen geen essentiële dienstverlening uitoefenen, kan een opeising eenvoudigweg niet.
Ook bij de plannen van de minister om het treinpersoneel vijf dagen op voorhand verplicht te laten aangeven of ze zullen staken, stelt ACOD Spoor zich grote vragen. Een dergelijke intimiderende houding – wie zal durven toegeven? – is een aantasting van het stakingsrecht.
Bovendien gaat de minister er gemakkelijkheidshalve vanuit dat wie ziek is bij de Belgische spoorwegen daarover liegt en dus strenge straffen aan de orde zijn. ACOD Spoor meent dat de ingediende ziektebriefjes correct zijn. Indien de minister vermoedt dat er gefraudeerd wordt met ziektebriefjes, neemt hij daarvoor best contact op met de artsensyndicaten. Bovendien kunnen er tal van legitieme redenen zijn waarom iemand niet aanwezig is.
En tot slot probeert minister Bellot blijkbaar ook de stakingspiketten in te perken. Nochtans vormen die een essentieel onderdeel van het stakingsrecht; een zichtbaar signaal dat er een staking gaande is. Dit sanctioneren is dus niet wettelijk. Mochten bepaalde aanwezige individuen toch strafrechtelijke feiten plegen, dan is dat een persoonlijke zaak – niet die van een vakbond die daar niet toe opriep.
Volgens ACOD Spoor zijn er drie ingrediënten om een staking te voorkomen: efficiënt werken binnen de structuren, investeren in middelen en mensen en respect voor het personeel en het sociaal overleg. Het intimideren van het personeel daarentegen leidt nergens toe.
Perscontact: Ludo Sempels – voorzitter ACOD Spoor