
8 maart, Internationale Vrouwendag: jongeren staan opnieuw op de barricaden
Nieuws maandag 4 maart 2019
Jongeren plaatsten actie opnieuw op de agenda. Begin dit schooljaar waren er acties tegen Schild & Vrienden en vandaag zijn er de scholierenstakingen voor het klimaat. Op 8 en 9 maart volgen er ook marsen tegen seksisme, waarin jongeren mee het voortouw nemen.
ACOD Onderwijs sprak met een aantal jongeren over hun engagement binnen deze bewegingen. Arne Lepoutre (student film- en televisiestudies aan de UGent), Febe Van Maele (student leerkracht lager onderwijs aan de Vives Hogeschool in Brugge) en Frede Verleye (student Kunstwetenschappen aan de UGent).
- Wat vinden jullie van de schoolstakingen?
Frede Verleye: “De spontane basis waarop jongeren zichzelf organiseren, is indrukwekkend. Voor veel scholieren is het overslaan van de lessen een grote stap, toch blijft de opkomst immens. Op heel wat plekken nemen we initiatief voor lokale acties zoals betogingen of de aangekondigde zitstakingen op middelbare scholen. Er wordt ook gediscussieerd onder jongeren over welke eisen en welk programma nodig zijn voor de klimaatstrijd.”
- De ecologische crisis is duidelijk voor heel wat jongeren een groot issue. Zijn er nog andere thema’s waarrond jongeren de strijd aangaan?
Arne Lepoutre: “Zeker, maar de klimaatopwarming staat ook niet naast deze andere thema’s. Een slogan die ik tijdens de scholierenprotesten gezien heb, maakt dit concreet: ‘Climate justice is social justice’. In 2018 bezitten de 26 rijksten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. Superrijken worden alleen maar rijker, terwijl de meerderheid erop achteruit gaat. Het zijn die superrijken, die blijven vervuilen, de winsten privatiseren en de ecologische kosten socialiseren. Veel jongeren pikken dit niet meer en laten zich niet langer doen. Daarom namen we onlangs met een groep West-Vlaamse jongeren en werkenden initiatief voor een Mars Tegen Seksisme in Kortrijk op 9 maart, de dag na de Internationale Vrouwendag.”
- Waarom is die strijd tegen seksisme voor jullie zo belangrijk?
Febe Van Maele: “Die immense ongelijkheid waarover Arne het heeft, blijft niet zonder gevolgen. Dat is waarom we deze betoging organiseren en we met Campagne ROSA van 8 maart opnieuw een dag van strijd willen maken. De gelijkheid tussen man en vrouw in de wet leidt niet tot feitelijke gelijkheid. Binnen een systeem met een dergelijke structurele ongelijkheid zijn thema’s als seksisme nog moeilijk te herleiden tot individuele gevallen. Van jongs af aan worden we via porno en reclame van de cosmetische industrie bestookt met geïdealiseerde beelden van het vrouwenlichaam. Dit uit zich bij jongeren in een onzekerheidsgevoel en geeft verwrongen ideeën over meisjes. Opmerkingen, schunnige blikken in de publieke ruimte,… Dit brengt een gevoel van kwetsbaarheid met zich mee.”
- Seksisme is geen individueel voorval zeg je, wat is het dan wel?
Frede Verleye: “Seksisme kent effectief geen individuele oorzaak. Het probleem is niet die ene leerkracht, prof, school of faculteit. Nee, het zijn onder andere die op machtsrelaties gebaseerde ideaalbeelden. Het is de besparingslogica die seksisme in de hand werkt en er vaak voor zorgt dat seksisme onbestraft blijft of genormaliseerd wordt, terwijl informatie, preventie en opvang tekortschieten. Daarom moeten we seksisme, ongelijkheid en asociaal beleid collectief bestrijden. We roepen iedereen dan ook op massaal aanwezig te zijn en de oproep te verspreiden en ondertekenen. Met Campagne ROSA willen we van 8 maart opnieuw een dag van strijd maken, dit jaar doen we dat op 9 maart in Kortrijk.”
- Komen er nog andere grote acties aan zoals de Mars tegen Seksisme?
Arne Lepoutre: “Zeker, we blijven staken op donderdagen en roepen op om verder comités te blijven uitbouwen. Ook zes dagen na onze Mars tegen Seksisme, op 15 maart, is er een internationale staking voor het klimaat. Op die dag willen we zoveel mogelijk jongeren en werkenden in staking laten gaan.”