
Actie brandweer: ziek zijn is geen keuze
Nieuws maandag 19 november 2018
De actie en staking van 28 september bracht onze brandweermannen, -vrouwen en ambulanciers samen in Brussel om hun ongenoegen te uiten tegen de regeringsmaatregelen. De actie werd ook ondersteund door de personeelsleden van politie, civiele veiligheid, defensie en de federale overheid.
De oproep werd goed opgevolgd. Er waren dan ook voldoende redenen om over te gaan tot actie. We hebben een overzicht gebundeld in zeven punten.
1. De geplande afschaffing van het ziektekrediet
De federale regering wil het systeem van ziektekrediet afschaffen voor alle federale ambtenaren en voor de bijzondere korpsen (brandweer, politie, civiele bescherming, militairen,…). Minister Van De Put wil een gelijklopend systeem zoals in de privé invoeren, maar dan zonder de verzekeringen op gewaarborgd loon.
Ook in Vlaanderen wou men dit vanaf 1 januari 2019 invoeren. Omdat de vakbonden hiertegen zwaar protesteerden, heeft men de regeling opnieuw op de onderhandelingstafel gebracht.
De Vlaamse Regering wil de vastbenoemde ambtenaren geen volledig loon meer doorbetalen na de eerste maand ziekteverlof. Statutaire ambtenaren zullen in de toekomst, net als hun contractuele collega’s, terugvallen op een gewone ziekte-uitkering. De minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans vindt de betere ziekteregeling voor vastbenoemden niet meer te verdedigen. Voor de ACOD is dit onaanvaardbaar.
2. Het uitblijven van een beslissing over zware beroepen
De federale regering beslist over de krijtlijnen wie wel en wie niet in aanmerking komt als zwaar beroep. Jammer genoeg kunnen we enkel vaststellen dat constructief overleg ver te zoeken is.
3. De verdere uitholling van ons statuut
We hebben heel wat voorstellen tot wijziging van het administratief en het geldelijk statuut van het brandweerpersoneel mogen ontvangen. De ACOD heeft zich sterk verzet tegen allerlei maatregelen die ons statuut uitholden. Onze strijd heeft ertoe geleid dat we grotendeels konden behouden wat goed is. Fundamentele en noodzakelijke structurele voorstellen ter verbetering van ons statuut hebben we echter niet mogen ontvangen.
4. De verdere afbouw van statutaire benoemingen
Bij de opstart van de hulpverleningszones in de prezonale fase zijn er heel wat administratieve en technische personeelsleden overgenomen van de steden en gemeenten, waaronder statutairen. Sinds de opstart van de hulpverleningszones op 1 januari 2015 zien we nog nauwelijks statutaire aanwervingen. In sommige rechtspositieregelingen van de hulpverleningszones is de mogelijkheid tot aanwerving van statutair personeel of tot statutarisering zelfs niet opgenomen.
5. Aanpak personeelstekort
Op 28 februari 2017 is er een aanpassing gebeurd aan het KB minimale middelen en indeling interventies. Hierbij werden de minimale voorwaarden vastgesteld van de snelste adequate hulp en van de adequate middelen. Het gaat zowel om materiële middelen, als om operationeel personeel dat minimaal ingezet moet worden om de veiligheid van de brandweerman en -vrouw én van de burger maximaal te garanderen per interventietype. Het is heel duidelijk dat er extra middelen én personeel noodzakelijk zijn om aan deze nieuwe regels te voldoen. Een beslissing hierover blijft echter uit: geen extra middelen en geen aanpassing van de personeelsformatie. Dit brengt onze en uw veiligheid ernstig in het gedrang.
6. Extra financiële middelen voor preventie (bijvoorbeeld kankerpreventie)
Volgens verschillende studies ligt de te verwachten leeftijd van een operationele brandweerman/-vrouw 7 jaar lager dan bij de modale inwoner van België (dit is te wijten aan blootstelling aan kankerverwekkende stoffen bij interventies). Vanuit de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken is een werkgroep kanker bij brandweer tot stand gekomen om dit probleem daadwerkelijk aan te pakken. Onze vraag tot biomonitoring van alle operationele brandweermannen en -vrouwen om zo de dosis kankerverwekkende stoffen te kunnen bepalen en tijdig te kunnen ingrijpen vooraleer men ziek wordt, lag ter agenda. Er is besloten om geen financiële middelen meer vrij te maken. De werkgroep wordt ‘on hold’ gezet. Onze gezondheid is blijkbaar geen prioriteit voor onze politieke leiders.
7. Extra financiële middelen voor dringende geneeskundige hulp
Om de dringende geneeskundige hulp op peil te houden en verder uit te bouwen, is een investering van 120 miljoen euro absoluut noodzakelijk. De dringende zorg en het dringend vervoer van patiënten na een oproep op het nummer 112 heeft een injectie nodig om de kwaliteit van de dienstverlening te garanderen.
* * *
We mochten heel wat brandweermannen en -vrouwen verwelkomen op de betoging van 28 september. De actie was alleszins geslaagd. We kunnen enkel hopen dat de bevoegde ministers onze boodschap hebben begrepen. Dit was een duidelijk signaal van ongenoegen.
We betreuren het spijtige voorval waarbij een politiecommissaris werd geraakt door een waterstraal van het waterkanon toen hij bevel gaf deze in te zetten. We wensen hem alvast veel beterschap en een volledig herstel toe.
Willy Van Den Berge, Bart Van Melkebeke