Vlaams personeelsstatuut bijgewerkt in correctief besluit

Nieuws maandag 4 mei 2009

Tijdens de laatste vergadering van het sectorcomité 18 in december vorig jaar beweerde de Vlaamse regeringsdelegatie dat louter technische aanpassingen gingen worden aangebracht aan het Vlaams personeelsstatuut, zonder inhoudelijke gevolgen. Een correctief besluit, dus. De onderhandelingen, die als een formaliteit werden aangekondigd, sleepten uiteindelijk aan tot 23 maart van dit jaar.

De meeste aanpassingen zijn inderdaad technisch van aard, zonder echt inhoudelijke consequenties. Bijvoorbeeld corrigeren van verkeerde verwijzingen naar artikelnummers, vernieuwen van definities omwille van Beter Bestuurlijk Beleid en rationaliseren van de volgorde van sommige bepalingen. Enkele wijzigingen hebben echter wel inhoudelijke implicaties, vandaar dat de onderhandelingen toch nog zo lang duurden.

Overzicht nieuwigheden

Een overzicht van de belangrijkste inhoudelijke nieuwigheden in het Vlaams personeelsstatuut:

- opheffing van de permanente terbeschikkingstelling van de voorzitters en ondervoorzitters van de Sociale Dienst.
- bij verlof, al of niet gelijk met dienstactiviteit, dient voor cumulatie voortaan steeds de toestemming worden gevraagd.
- verduidelijking van welke selectieprocedures in het Belgisch Staatsblad moeten worden gepubliceerd.
- de onbeperkte geldigheid van vrijstelling voor het generiek gedeelte (indien met succes afgelegd) blijft voor procedures ingericht tot 31 december 2010.
- zodra de verplichte minimumduur van de proeftijd voorbij is, kan aan de proeftijd een einde worden gemaakt, zowel bij een gunstige als bij een ongunstige eindevaluatie, zowel bij werving als bij overgang van niveau. Voorheen kon dit vóór de minimumduur was verstreken.
- bij horizontale mobiliteit kan de scope van kandidaten worden beperkt tot de entiteit waar de vacatures zich voordoen. Dit kan belangrijk zijn voor contractuelen die geslaagd zijn in een generieke proef.
- een personeelslid dat vrijwillig uit dienst treedt of op rust gaat, kan nog expliciet vragen om te worden geëvalueerd.
- de geëvalueerde dient het evaluatieverslag te ontvangen uiterlijk drie maanden na het verstrijken van de evaluatieperiode.
- bij toepassing van de interne arbeidsmarkt worden de administratieve diensten van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap beschouwd als behorende tot het beleidsdomein Onderwijs en Vorming.
- de interfederale mobiliteit wordt mogelijk voor personeelsleden die van de VRT, de VMW of het UZ Gent willen overkomen naar een entiteit binnen de 13 beleidsdomeinen.
- als een ambtenaar vanuit de federale overheid door de interfederale mobiliteit overkomt naar de Vlaamse overheid, wordt hij zo ingeschaald dat zijn nieuwe salaris niet lager is dan zijn vroegere salaris vermeerderd met de helft van de competentietoelage die hij genoot bij de federale overheid.
- ambtenaren van niveau B en C die beschikken over een graduaats- of bachelordiploma in de informatica en drie jaar relevante informatica-ervaring hebben, of die zes jaar relevante informatica-ervaring aantonen, kunnen deelnemen aan het overgangsexamen voor informaticus.
- verlof voor deeltijdse prestaties is een recht voor ambtenaren in de volgende gevallen: ouder dan 50 jaar, 2 kinderen ten laste jonger dan 15 jaar, een kind ten laste dat recht heeft op verhoogde kinderbijslag wegens een handicap, éénoudergezin met een kind jonger dan 15 jaar of mantelzorg verlenen aan een inwonend gezins- of familielid van eerste of tweede graad. Tot nu was in die gevallen het salaris gelijk aan het salaris voor het nog gewerkte gedeelte vermeerderd met het vijfde van het salaris voor het niet meer gepresteerde gedeelte. Nu is er een nieuwe ingewikkelde formule: de deeltijds prestaties in percentage plus het vijfde van het niet gepresteerde deeltijdse deel in percentage en dat gedeeld door de deeltijdse prestaties in percentage. Bij deeltijdse prestaties van 50 procent of meer verandert de uitkomst niet. Bij deeltijdse prestaties minder dan 50 procent betekent dit een lichte financiële achteruitgang.
- er wordt een arbeidsmarkttoelage voor artsen en artsen-specialisten ingevoerd. Er is een acuut tekort aan artsen in onder andere de Openbare Psychiatrische Ziekenhuizen van Geel en Rekem. Komt daarvoor geen oplossing, dan kan dit leiden tot het verplicht sluiten van afdelingen in die ziekenhuizen.
- het verhoogde bedrag van de reisvergoeding (0,3169 euro per kilometer) wordt in het VPS opgenomen.
- de fietsvergoeding wordt voortaan berekend en uitbetaald pro rato het gemiddeld aantal dagen dat de fiets wordt gebruikt voor woon-werkverkeer.
- bij overlijden van de moeder bij of na de bevalling heeft de vader recht op vaderschapsverlof dat gelijk is aan de duur van het zwangerschapsverlof dat door de moeder niet kon worden opgenomen. Idem bij opname van de moeder in het ziekenhuis, vanaf de achtste dag na de geboorte. Deze maatregelen worden uitgebreid naar meemoeders (zij die in een lesbisch ouderpaar niet de biologische moeder is). Ook contractuele personeelsleden hebben hier voortaan recht op. Het is merkwaardig hoeveel kandidaten er achteraf opduiken die het vaderschap opeisen naar aanleiding van deze verwezenlijking. Tijdens de onderhandelingen waren die kandidaat-vaders in geen velden te bespeuren, bang om te botsen met de christelijke zuil.
- voortaan geven de diploma’s van alle afdelingen van het secundair volwassenenonderwijs en van het onderwijs voor sociale promotie toegang tot niveau C. Voorheen was dat beperkt tot de groep handel, administratie en organisatie.

Akkoord met opmerkingen

De ACOD, het VSOA en het ACV hebben een protocol van akkoord getekend. Het akkoord van de ACOD heeft betrekking op de globaliteit van dit correctief besluit. Wij hebben in het protocol de volgende opmerkingen laten opnemen:
- voor de goede werking van de Sociale Dienst is de permanente beschikbaarheid van de voorzitter en de ondervoorzitters noodzakelijk.
- ACOD stelt zich vragen bij de mogelijkheid om bij uitdiensttreding of op pensioen gaan nog om een evaluatie te vragen. Wordt zo niet de aanzet gegeven tot het achteraf hengelen naar een functioneringstoelage?
- ACOD vraagt dat bij interfederale mobiliteit voor de van federaal overkomende ambtenaren de competentietoelage in rekening wordt genomen.
- ACOD vraagt dat dezelfde geldelijke waarborg ook wordt ingebouwd bij mobiliteit vanuit de VRT, het UZ Gent en de VMW.
- de nieuwe berekeningswijze bij deeltijdse prestaties leidt tot een achteruitgang bij deeltijdse prestaties van minder dan 50 procent. De ACOD blijft voorstander van het behoud van de vorige berekeningswijze.

Hilaire Berckmans