
Campagne tegen belastingsfraude: we want our money back!
Nieuws vrijdag 29 november 2013
Onder niet aflatende druk van EPSU, de Europese vakbond voor de openbare diensten, is het nu eindelijk zeer duidelijk: jaarlijks bedraagt de belastingfraude en belastingontwijking in Europa zowat 1000 miljard euro. Dit zijn cijfers die door de Europese instellingen, onder meer bij monde van Europees president Herman Van Rompuy, worden bevestigd. Ondertussen probeert men ons in de media dagelijks ervan te overtuigen dat eenvoudige belastingbetalers de crisis moeten betalen en dat er geen geld is voor bijvoorbeeld overheidsdiensten of pensioenen. Europa onderneemt schuchtere pogingen om het probleem een klein beetje te bestrijden, maar dit is veel te laat en veel te weinig.
Informeer en onderteken petities
Als er iets is waarover verkiezingen moeten gaan, dan is het wel over deze massale diefstal. Om te beginnen is er echt noodzaak aan een belasting op financiële transacties – door syndicalisten terecht bestempeld als een Robin Hood-taks. Er is een ontwerp van Europese richtlijn dat gesteund wordt door 11 landen en daar is, gelukkig, België bij. Maar de lobbyisten van banken en grote ondernemingen sparen geen enkele moeite om dit onderuit te halen. Er is dus tegenwerk nodig. Het is noodzakelijk dat je op de werkvloer de collega’s ervan overtuigt dat zij niet de oorzaak zijn van de wereldwijde crisis en dat ook zij niet in staat zijn om deze grote schuld te betalen. Het kost echter niets om druk te zetten op de politici als je de petitie over dit alles steunt. Surf naar www.financialtransactiontax.eu en teken mee voor de invoering van een Robin Hood-taks.
EPSU heeft zelf ook een website gemaakt die je alle informatie geeft over fiscale fraude: www.notaxfraud.eu. Je leest er hoe een deel van de samenleving niet alleen in je zakken zit, maar bovendien de politieke steun vindt van partijen die blijven herhalen dat jij alleen de rekening moet betalen. Een teller toont hoeveel euro’s per seconde verloren gaan door deze georganiseerde diefstal. Op 10 oktober was ook ACOD aanwezig op een Europese vakbondsvergadering in Luxemburg. De hierboven beschreven problematiek werd ten gronde besproken en onderbouwd met studies en praktische voorbeelden.
Belang van performante belastingdiensten
We moeten tot onze verbijstering vaststellen dat nu dergelijke grote fraude wordt toegegeven, er ook overal blind bespaard wordt op personeel van belastingdiensten. Sinds 2008 is er in Europa een gemiddelde daling van 9 procent en in België zelfs 12 procent. Er wordt ondertussen eindelijk ook aanvaard dat de afbouw van deze diensten zeer duidelijk minder inkomsten voor een land tot gevolg hebben.
Het is een sprookje dat hoge belastingstarieven meer fraude en kapitaalvlucht tot gevolg hebben. Letland zit aan de staart van de belastingdruk, maar kent evenveel fraude en ontwijking als de andere landen. Het is duidelijk dat sommigen gewoon niets willen betalen, maar wel overheidssteun blijven eisen. Ondertussen geeft zelfs de OESO toe dat dit alles leidt tot oneerlijke concurrentie waarvan de kleine bedrijven het slachtoffer worden.
Solidariteit = iedereen
Een bijzonder pertinente conclusie is dat in zo’n wereld de burgers die braaf hun belastingen betalen dit op termijn niet langer zullen pikken. In een welvarende en solidaire samenleving aanvaardt men dat iedereen moet bijdragen. De voorwaarde is dus inderdaad ‘iedereen’ en het stelsel moet fair en efficiënt zijn. De foefelaars moeten gepakt worden en hun deel betalen. Zeker in ons eigen land ziet het er echter naar uit dat je meer kans hebt om in de gevangenis te belanden als je een appel van de boom trekt, dan als je de maatschappij voor honderden miljoenen besteelt. Op deze wijze gelooft niemand nog in het systeem en zal iedereen een uitweg zoeken om niet meer te moeten bijdragen tot de grote pot. Maar dan zal het ook gedaan zijn met welvaart en solidariteit.
Kies bewust
Wees je bewust van het feit dat Europa enkel zin kan hebben als de politici die om onze stem vragen, ook in de praktijk meewerken aan een eerlijk belastingssysteem en aan effectieve bestraffing. De Robin Hood-taks is slechts een stap in dat proces. Als iedereen zijn rechtmatig deel betaalt, is het mogelijk om de belastingdruk te verminderen. Voorstellen à la N-VA om de personenbelasting te verlagen en tegelijk de fraudeurs te laten lopen, halen dus niets uit. Volgens de KU Leuven brengt hun voorstel 200 euro extra op voor de rijksten en slechts 1 euro voor de armsten. Tel daarbij een verdere ontmanteling van de overheid in het algemeen en de belastingsdiensten in het bijzonder en het wordt duidelijk in welke wereld je na de verkiezingen zal wakker worden.
Het is aan de ACOD om aan alle politieke partijen te vragen welke koers ze uiteindelijk willen varen en tegelijk onze achterban nog meer te informeren. In de volgende nummers van Tribune zullen we zeer concrete praktijkvoorbeelden van crapuleuze fraude en ontwijking aan de kaak stellen. Iedereen mag en moet het weten wie de profiteurs zijn. We want our money back!
Guido Rasschaert