
‘Verlof tijdelijk andere opdracht’: let op voor je salaris en pensioen
Nieuws dinsdag 4 april 2017
Je vaste benoeming geldt voor een bepaald ambt (maatschappelijk werker, orthopedagoog, onderwijzer, …) en – als je leraar bent – voor bepaalde vakken. Bovendien ben je toegewezen (‘geaffecteerd’) aan een bepaalde school. Wat doe je dan als men je een betrekking aanbiedt in een ambt of vakken waarvoor je niet vastbenoemd bent? Of in een andere school?
Heel eenvoudig: je neemt een ‘verlof tijdelijk andere opdracht’ (VTAO). Je behoudt je benoeming en wordt als tijdelijke aangesteld in dat andere ambt, in die andere vakken of in die andere school. Toch moet je een paar dingen weten voor je dit verlof neemt, want een VTAO kan nadelig zijn voor je salaris én voor je pensioen.
Gevolgen voor je salaris
Je krijgt het salaris dat verbonden is aan de vakken of het ambt waarin je als tijdelijke wordt aangesteld. Gewoonlijk is dat voordelig, omdat mensen meestal naar een beter bezoldigd ambt overstappen. Een leraar in een middenschool die een VTAO neemt om zijn directeur te vervangen, gaat van salarisschaal 301 naar salarisschaal 464 en zal zijn salaris zien stijgen. Een leermeester LO uit een basisschool die met een VTAO het ambt van opvoeder opneemt in een atheneum, gaat van salarisschaal 148 naar salarisschaal 158 en zal een financieel verlies lijden.
Gevolgen voor je pensioen
Voor het pensioen biedt het VTAO nooit voordelen, hoogstens af en toe nadelen. Stel dat de leraar uit ons eerste voorbeeld tot zijn pensioen de directeur vervangt en dus nooit in dat ambt benoemd wordt. Voor zijn salaris is dit interessant, want hij betaalt geen sociale bijdragen op het verschil tussen het salaris van leraar en dat van directeur. Hij verdient dus iets meer dan een vastbenoemde directeur. Wanneer hij met pensioen gaat, kijkt de pensioendienst echter naar het ambt waarin hij benoemd is en krijgt hij het pensioen van leraar.
Een voorbeeld
Aan de situatie die we in het tweede voorbeeld beschreven hebben – de leermeester LO uit de basisschool wordt opvoeder – zijn op financieel vlak alleen maar nadelen verbonden. Het personeelslid zal in zijn tijdelijke opdracht bezoldigd worden als opvoeder en dus een financieel verlies lijden. Maar het is mogelijk dat ook zijn pensioen lager zal zijn. Dit vraagt enige uitleg.
Voor de berekening van het pensioen vertrekt men van het gemiddelde salaris van het ambt van benoeming van de laatste tien jaren vóór de pensionering. In principe betekent dit dat onze leermeester LO een pensioen zal krijgen op basis van salariscode 148. Helaas kijkt de pensioendienst sinds dit jaar in situaties als deze naar de salariscode van het ambt dat men werkelijk uitgeoefend heeft. Als onze leermeester LO de laatste tien jaar voor zijn pensioen bijvoorbeeld zes jaar aangesteld was als leermeester LO en vervolgens vier jaar als opvoeder, dan wordt zijn gemiddelde salaris berekend op grond van die zes jaar in salariscode 148 (4130,54 euro x 60 procent) en vier jaar in de minder gunstige salariscode 158 (4003,34 euro x 40 procent).
De pensioendienst zal spontaan onderzoeken of het pensioen van onze leermeester LO niet op een voordeligere wijze berekend kan worden. In dit geval kijkt men naar het gemiddelde salaris van de tien jaren vóór de TAO (4130,54 euro x 100 procent). In ruil voor deze tegemoetkoming moet onze leermeester LO een stukje anciënniteit afstaan. Men neemt het verschil in procenten tussen het gemiddelde salaris van de laatste tien jaar en het gemiddelde salaris van de gunstigere periode en vermenigvuldigt dat met de diensten gepresteerd in de minder gunstige salarisschaal. Voor onze leermeester is die verhouding 4054,22 gedeeld door 4130,54 ofwel 1,8 procent. Hij verliest dan 4 jaar x 1,8 procent of ongeveer 1 maand. De pensioendienst zal spontaan de gunstigste berekeningswijze nemen.
Een gewaarschuwd leerkracht …
We willen beklemtonen dat een VTAO naar een opdracht met een lagere bezoldiging nadelige gevolgen kan hebben voor het pensioen. Dit vloeit voort uit de nieuwe werkwijze die de pensioendienst – ondanks protesten – vanaf dit jaar toepast. Je houdt hier dus best rekening mee als je een VTAO neemt.
Als je wil weten wat dit concreet voor jou betekent, neem dan contact op met ons secretariaat in jouw regio of provincie (zie www.acodonderwijs.be).
raf.deweerdt@acod.be