Wat u moet weten over het sick building syndroom

Nieuws woensdag 29 juli 2009

Hoofdpijn, irritatie van de ogen en luchtwegen, duizeligheid, vermoeidheid, gebrek aan concentratie en een droge huid. Geschrokken? Dit is nog maar een kleine greep uit de klachten die men kan krijgen van werken in een ‘ziek’ gebouw. Weet u eigenlijk wel hoe het met uw werkplek gesteld is? Voel u zich er lekker of wordt u er vaak ziek zonder echt duidelijke redenen?

Indien dit zo is, bent u zeker niet de enige: veel kantoorwerknemers hebben er last van. De oorzaak van deze klachten zou volgens onderzoek gelegen zijn in het klimaat van het kantoor: gesloten bureauruimtes met een ventilatiesysteem. Dat scheelt energie, maar is niet altijd prettig voor de gebruikers. Zo’n kunstmatig in stand gehouden klimaat, bevat vaak te weinig negatieve ionen. Dit zijn ‘stofjes’ die de lucht om ons heen filteren. Daarom worden deze klachten dan ook samengevat als het ‘sick building syndroom’ (SBS).
Om van SBS te kunnen spreken, moeten de verschijnselen wel bij een groot deel van de werknemers aanwezig zijn. Daarnaast moet er ook een direct verband zijn met de werkplek, waarbij opvalt dat de klachten verdwijnen in het weekend of op vrije dagen.

Dat SBS een ernstige aandoening is, bleek uit een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die schatte dat in 30 procent van de nieuwe of gerenoveerde kantoorgebouwen symptomen van SBS aanwezig zijn, en dat 10 tot 30 procent van de werknemers aan deze aandoening zou lijden. SBS zou ook leiden tot een verminderde productiviteit, een verminderde tevredenheid over de job en meer stress. Het spreekt dan ook voor zich dat preventie zeer belangrijk is.

Enkele maatregelen die kunnen worden genomen:
- gebouwen niet gebruiken alvorens ze volledig afgewerkt zijn
- na afwerking liefst nog enkele weken laten leegstaan met normale ventilatie aan
- vochtplekken en lekken onmiddellijk verhelpen om schimmelvorming tegen te gaan
- regelmatige controle van het airconditioningsysteem met vervanging van de filter.
Natuurlijk zijn er ook enkele zaken die werknemers zelf kunnen doen. Zo is het bewezen dat het plaatsen van kamerplanten kan helpen de ‘dode’ lucht op te frissen. Ze verdampen water via de bladeren, absorberen warmte en geluid en zuiveren de lucht van stof en verontreinigingen. Zo dragen ze er toe bij dat de luchtvochtigheid op peil blijft en dat gezondheidsklachten verminderen.
Maar wat nog belangrijker is, is contact opnemen met uw werkgever. Denkt u dat uw werkplek zich misschien in een ‘ziek’ gebouw bevindt? Kaart dit dan aan bij uw werkgever, contacteer uw vakbondsafgevaardigde die het probleem zal bespreken met de preventieadviseur en/of het zal agenderen op het Comité Welzijn op het Werk.

Voor meer info: surf naar http://www.prevent.be en zoek naar ‘sick building’.
Dit artikel was een opdracht tijdens de stage van Cédric Haes, student van de Arteveldehogeschool Gent.

Guido Rasschaert