Kunstendecreet: Minister Sven Gatz houdt belofte niet

Nieuws donderdag 1 september 2016


Eind juni heeft minister van Cultuur Sven Gatz zijn beslissing over de subsidies voor het kunstendecreet voor de volgende 5 jaar bekendgemaakt. De minister heeft altijd gezegd dat er vanaf 2017 meer budgettaire ruimte zou zijn na de besparingsjaren. Dat is absoluut niet het geval: voor 95 van de 302 aanvragers is er geen geld.

Zelfs heel wat organisaties met een positieve beoordeling vallen nu uit de boot wegens te weinig geld. De aangekondigde ‘stijging’ van het budget bedraagt niet eens de helft van de kaasschaven van de vorige jaren. Bij de pop/folk-sector is er een ware ravage aangericht: een derde van de clubs valt weg. Plastische kunsten blijft het kleine broertje en er wordt wel een beslissing genomen om bijvoorbeeld Design Kortrijk op te vissen, terwijl die een onvoldoende kreeg. Resultaat van politiek gelobby? In Limburg is het aanbod nog verkleind, dit is niet meer ernstig.
ACOD Cultuur vraagt dat de adviezen openbaar gemaakt worden, ook voor de grote Vlaamse instellingen. We vinden dat we moeten kunnen oordelen over de adviezen in het kader van openbaar bestuur. We houden ons hart vast als er moet geoordeeld worden over de projectaanvragen. Daar zal absoluut geen ruimte zijn.

Petitie

Om te protesteren tegen deze beslissingen en een dergelijk beleid, startte ACOD Cultuur een petitie op. Daarmee eisen we een tweede ronde en bijkomende financiering voor de uitvoering van het Kunstendecreet de komende 5 jaar om alle geslaagde organisaties te laten verder werken. We vragen de nodige middelen om de adviezen van de commissies uit te voeren. Dit zou ongeveer 9 miljoen euro bedragen.
ACOD Cultuur vreest een verschraling van het kunstenlandschap en aanvaardt het spel van lobbywerk in achterkamers niet, waarbij niet-geslaagden worden opgevist en tientallen geslaagde organisaties prompt verdwijnen. Het kan niet dat honderden cultuurwerkers en kunstenaars in de werkloosheid en de armoede worden geduwd, Nederland achterna, waar zelfstandigen zonder personeel hard doorwerken zonder enige sociale bescherming, omdat kunstenaars per se freelancers moeten zijn die superflexibel van opdracht naar opdracht moeten hoppen.
ACOD Cultuur hekelt de cultuurkaalslag van besparen en vermarkten, cultuur is voor ons net een plaats van voortrekkers in solidariteit, diversiteit, duurzaamheid en transparantie. Daar willen wij aan bouwen.

Teken onze petitie: http://www.petities24.com/bijkomende_financiering_kunstendecreet

Laurette Muylaert