
Toelage voor kennis van vreemde talen
Nieuws woensdag 2 maart 2011
Het sectoraal akkoord 2009-2010 voorziet meerdere mooie projecten die de arbeidsomstandigheden van het personeel bij het federaal openbaar ambt moesten verbeteren. U leest wel degelijk 'moesten', want slechts enkele projecten konden tot een goed einde gebracht worden omdat bepaalde politieke partijen hun eigen belang ontzettend veel belangrijker vinden. Dit zijn niet toevallig de partijen die minder openbare diensten, minder personeel en minder voordelen voor werknemers - maar wel meer voor managers en bedrijven - als streefdoel hebben.
Gelukkig werd het besluit over de kennis van vreemde talen nog net goedgekeurd. Dit KB wil de kennis van een vreemde taal bevorderen door een toelage toe te kennen. De leidinggevende van de overheidsdienst moet bepalen voor welke functies en diensten dergelijke kennis nodig is en de bewuste vreemde taal of talen aanduiden. Daarbij moet het duidelijk zijn of het om mondelinge of schriftelijke kennis gaat of beide. De kennis van een gebarentaal wordt gelijkgesteld met mondelinge communicatie.
Men kan die kennis bewijzen door een diploma of door het afleggen van een test bij Selor.
Als ACOD zullen we in elk departement en instelling eisen dat we overleg kunnen plegen over deze inventaris en in elk geval wordt de uiteindelijke lijst ook jaarlijks voorgelegd op comité B.
Dit ontwerp beantwoordt aan de noden van de diensten die in contact komen met personen van een vreemde nationaliteit die de Belgische landstalen niet beheersen. Er zijn talrijke voorbeelden maar personen die werken bij Justitie, Vreemdelingenzaken, diensten waar paspoorten afgeleverd worden en bepaalde loketten moeten zeker in aanmerking komen.
De toelage wordt per vreemde taal vastgesteld op de helft van de hoogste toelage voor tweetaligheid, dus 55 euro per maand. Men kan nooit meer dan maximum 110 euro ontvangen (hoogste bedrag voor tweetaligheid). Het bedrag is gekoppeld aan de index. Deze premie kan gecumuleerd worden met de premie voor tweetaligheid.
De tekst van het KB is na te lezen op www.acod-overheidsdiensten.be.
Guido Rasschaert