
VIA-akkoord social en non-profit openbare sector
Nieuws donderdag 27 juni 2013
In een van de vorige edities van Tribune hadden wij het over het afsluiten van een Vlaams Interprofessioneel Akkoord voor de social en non-profitsectoren van de openbare sector. De privé-instellingen bereikten vorig jaar al een akkoord. Na twee jaar onderhandelen heeft de social en non-profit openbare sector hierover een protocol van akkoord ondertekend. We geven in het kort de inhoud ervan weer.
De openbare sector en de privé zijn samen goed voor 110.000 werknemers die tewerkgesteld zijn in o.a. gezinszorg, thuiszorg, kinderopvang, lokale diensteneconomie en de socioculturele sector. De openbare sector vertegenwoordigt via de lokale besturen ongeveer 19 procent van het personeel.
Vorming, training, opleiding
In het kader van managementondersteuning en kwaliteit voorziet het akkoord quasi 2 miljoen euro aan middelen. De afspraak binnen de sector is om deze middelen maximaal in te zetten met de focus op de kinderopvang en thuiszorg, met aandacht naar vorming, training en opleiding van het personeel. Daarvoor voorziet het akkoord financiering van opleidingen van poetshulp naar polyvalent verzorgende en zorgkundige in de diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg en de diensten voor logistieke hulp. Er wordt tevens financiële hulp voorzien voor een introductiemodule voor poetshulpen en verzorgenden in de diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg, als mede voor de begeleiders buitenschoolse kinderopvang. Een minivorming van 1 uur en onthaalopleiding voor poetshulpen en verzorgende in de diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg vervolledigd het pakket aan maatregelen. Ook voor de vorming van animatoren in de woonzorgcentra worden er middelen uitgetrokken. Los van het feit dat deze werknemers tewerkgesteld worden in federaal gefinancierde instellingen, hebben wij in Vlaanderen bijkomende middelen voorzien specifiek gericht naar deze doelgroep.
Koopkracht
In tweede instantie worden er eveneens middelen voorzien inzake koopkracht. Tot 2015 wordt er op kruissnelheid quasi 13 miljoen euro voorzien. De aanwending van deze middelen, na lokaal overleg, kan op drie manieren gebeuren:
- ofwel via de toekenning van het maximum aan maaltijdcheques (7 euro)
- ofwel via de toekenning van een tweede pensioenpijler aan de contractuelen.
- ofwel via een combinatie van beide elementen.
ACOD LRB legde steeds de klemtoon op de maaltijdcheques. Inzake de pensioenen blijven wij immers vragende partij voor statutaire tewerkstelling. Indien we erin slagen om de maaltijdcheques te verhogen tot het maximumbedrag, dan is een veralgemening voor hen die niet onder het toepassingsveld van deze VIA vallen, misschien niet zover af?
Binnen het akkoord werden tevens afspraken gemaakt omtrent de bijkomende tewerkstelling van ondersteunend personeel in de gezinszorg en kinderopvang, alsmede voor de besteding van middelen voor een tweede pensioenpijler.
Het akkoord wordt nu voorgelegd aan de Vlaamse regering, die naar we vernamen akkoord ging met de afspraken tussen vakbonden en werkgevers uit de non-profit openbare sector. Ondertussen zijn ook de oproepen gepubliceerd voor de werving van een VIA-medewerker die de coördinatie van de maatregelen op zich neemt en zijn de eerste contouren van de werving van bijkomend ondersteunend personeel voorzien.
Mil Luyten