Gemeenschapswachten: politieagenten van de Aldi?

Nieuws woensdag 6 januari 2016


De voorbije weken werden we uitgenodigd in het Federale Comité C om te onderhandelen over een ontwerpbesluit rond de opleidingsvoorwaarden waaraan de gemeenschapswachten moeten voldoen.

Voor een zoveelste keer is men van plan het Koninklijk Besluit van 15 mei 2009 te wijzigen. Andermaal stelt ACOD LRB vast dat men de opleidingsvoorwaarden verstrengt, zonder dat er sprake is van de creatie van een echt statuut voor deze personeelsleden.

Wat ligt er op tafel?

- Het voorstel stelt dat het aantal uren van opleiding opgetrokken wordt van 90 naar 106 uur.
- Binnen de nieuwe opleiding dient men in de toekomst tevens 8 lesuren conflictbeheersing te volgen.
- Een toevoeging van twee nieuwe onderdelen: redactionele vaardigheden en sport/conditietraining. In beide gevallen betreft het 8 uur.
- Terwijl vroeger na de opleiding een evaluatie gebeurde, zal men in de toekomst een daadwerkelijk examen moeten afleggen.

In de wijziging van het besluit legt men ook de nadruk op de rechten en plichten van de gemeenschapswacht in hun relatie met de politie- en bewakingsdiensten. Andermaal stellen we vast dat de gemeenschapswachten een onderdeel beginnen te worden van de politie. ACOD LRB stelt zich daar vragen bij.

Kloof met de realiteit

Tijdens de onderhandelingen stelde ACOD LRB alweer vast dat men voorbij gaat aan de realiteiten in het werkveld. Er is geen enkele andere personeelscategorie waar de diversiteit qua statuut zo groot is. Zo zijn er gemeenschapswachten aangeworven binnen het PWA-systeem, via Activa-plannen en startbaners. Bovendien blijkt een reguliere tewerkstelling eerder uitzondering dan regel.

Degelijk statuut gevraagd

ACOD LRB wil alle gemeenschapswachten laten aanwerven op een reguliere manier en op basis van een degelijk statuut, dit zowel geldelijk als administratief. Er moet een einde komen aan de werving op alternatieve wijze om deze binnen onze maatschappij belangrijke functie op de goedkoopste manier in te vullen.
Het kan voor ons niet dat personeelsleden die vaak aangeworven werden zonder diploma en zonder aanwervingsvoorwaarden van de ene dag op de andere bijkomende vaardigheden worden opgelegd die niet vergoed worden. Indien men bijkomende vaardigheden wil, dan dient men deze eveneens te honoreren en niet zoals nu de bezoldigingsregeling van de gemeenschapswachten over te laten aan de willekeur van de lokale besturen.

Parallel met de politie

ACOD LRB kan zich niet van de indruk ontdoen dat men met de gemeenschapswacht dezelfde richting uitgaat als bij de agenten van politie. Er worden steeds maar meer vaardigheden opgelegd, hetzij door de opleidingsvoorwaarden op te trekken, hetzij zoals in het geval van de agenten van politie het personeel bewapening te geven. Het is duidelijk de bedoeling van Binnenlandse Zaken om goedkope politiemensen te creëren in de plaats van de personeelskaders van de duurdere inspecteurs van politie aan te vullen.

Mil Luyten