Wat te doen bij een arbeidsongeval?

Nieuws maandag 3 december 2012

Wanneer je het slachtoffer wordt van een arbeidsongeval, spelen zowel de administratie waar je werkt, haar verzekeringsinstelling en Medex hierin een rol die duidelijk werd vastgelegd en begrensd. Dit zijn de belangrijkste regels.

Definitie

Een arbeidsongeval is een ongeval dat je overkomt als gevolg van een onvoorziene gebeurtenis, waaraan je een lichamelijk letsel overhoudt. Er moet tevens een uitwendige oorzaak zijn. Als je dus gewoon struikelt en je been breekt, is dat geen arbeidsongeval. Als er een obstakel was of een losliggende tegel, dan is het wel een arbeidsongeval. Dit ongeval kan je overkomen op het werk, tijdens het normale traject in je woon-werkverkeer, maar ook thuis wanneer je thuiswerker of telewerker bent. Een arbeidsongeval hoeft niet noodzakelijk te leiden tot een arbeidsongeschiktheid, maar dit is meestal wel het geval.

Procedure aangifte

Wanneer je het slachtoffer wordt van een arbeidsongeval, dan moet je hiervan altijd aangifte doen. Dit doe je steeds schriftelijk via het standaardformulier 'Aangifte van ongeval – Model A' dat je in tweevoud dient op te sturen naar je werkgever. Op dit Model A staan je administratieve gegevens en dienen ook de details over je ongeval te worden genoteerd.
Zodra je meer dan één dag afwezig bent ten gevolge van je arbeidsongeval, dan dien je dit aan te geven met het formulier 'Aangifte van ongeval – Model B'. Dit is tevens het medisch attest dat de dokter moet invullen die je letsel heeft vastgesteld. Deze aangifte moet altijd bij de personeelsdienst van je werkgever worden ingediend, dus niet bij Medex! In het arbeidsreglement dat op jou van toepassing is, vind je het contactadres voor het indienen van je aangifte. Je personeelsdienst stuurt één exemplaar van je aangifte door naar de dienst arbeidsongevallen van Medex.
Voor alle duidelijkheid: het is altijd je werkgever die beslist of je ongeval erkend wordt als arbeidsongeval, niet Medex. Medex zal later wel onderzoeken en bepalen of je letsel een gevolg is van je arbeidsongeval. Wordt je letsel door Medex erkend, dan worden je medische kosten terugbetaald. Enkel Medex kan beslissen over de eventuele arbeidsongeschiktheid en de duur van deze ongeschiktheid.

Onterechte tussenkomst verzekering

De verschillende overheidsdiensten hebben allemaal een verzekeringscontract afgesloten met een verzekeringsinstelling waar zij, in geval van een arbeidsongeval van een van hun medewerk(st)ers, de loonkosten kunnen recupereren en waar dit slachtoffer in voorkomend geval ook de medische kosten kan terugvragen.
Recentelijk worden wij regelmatig geconfronteerd met leden die het slachtoffer zijn van een arbeidsongeval, waarna de betrokken verzekeringsinstelling het slachtoffer oproept voor een medisch onderzoek. De arts in kwestie verklaart vervolgens het slachtoffer weer arbeidsgeschikt waarna deze het werk opnieuw dient te hervatten. Dit behoort echter niet tot bevoegdheden van de verzekeringsinstelling! Enkel Medex heeft deze bevoegdheid. Mocht jou dit overkomen, dien dan zeker hierover klacht in bij je administratie. Stel ook je ACOD-afgevaardigde hiervan in kennis, zodat de nodige maatregelen kunnen worden genomen.

Eddy Plaisier, Guido Rasschaert