Wijziging loopbaanonderbreking

Nieuws zondag 13 november 2005




In het Belgisch Staatsblad van 28 juli verschenen de wijzigingen in het ouderschapsverlof en het verlof voor medische bijstand onder de vorm van loopbaanonderbreking. We overlopen de belangrijkste punten.

Wat verandert?

- voor het ouderschapsverlof wordt de leeftijdsgrens van de kinderen opgetrokken van vier naar zes jaar. - er wordt eveneens de mogelijkheid voorzien om bij halftijdse loopbaanonderbreking in het kader van ouderschapsverlof, dit verlof gesplitst op te nemen telkens met een minimumduur van twee maanden of een veelvoud daarvan. - voor het ouderschapsverlof wordt ook de 1/5 loopbaanonderbreking ingevoerd voor een totale duur van 15 maanden en de mogelijkheid om deze gesplitst op te nemen in periodes van vijf maanden of een veelvoud daarvan. - er kan ook worden overgestapt van de ene naar de andere vorm. - de duur van de loopbaanonderbreking voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid wordt verhoogd tot 24 maanden (voltijdse loopbaanonderbreking) en 48 maanden (halftijdse loopbaanonderbreking), indien het verlof wordt aangevraagd voor medische bijstand voor een kind jonger dan 16 jaar dat uitsluitend of hoofdzakelijk ten laste is van de aanvrager en de aanvrager tegelijk alleenstaande is en effectief samenwoont met een of meer kinderen ten laste.

Ook voor de Vlaamse overheid?

Deze besluiten zijn enkel van toepassing voor werknemers uit de privé-sector en werknemers uit de lokale en provinciale besturen. ACOD vroeg dan ook aan minister Geert Bourgeois om deze regelingen ook in te voeren voor de Vlaamse overheidsdiensten. Aangezien de regelingen rond loopbaanonderbreking een federale bevoegdheid zijn, vereist dit een aanpassing van het koninklijk besluit van 7 mei 1999, beter gekend als het 'korfbesluit'. De federale overheid heeft in ieder geval de intentie om dit besluit te wijzigen. Zodra het korfbesluit is aangepast, kan de Vlaamse overheid vragen om deze nieuwe regelingen ook toe te passen voor de Vlaamse overheidssector. Een precieze timing is er echter nog niet. ACOD zal in ieder geval aandringen bij federaal minister Freya Van den Bossche om werk te maken van een aangepast besluit.