Verhoging fietsvergoeding een fabel?

Nieuws dinsdag 30 september 2008

Begin juli meldde de pers dat er een politiek akkoord bestond om de fietsvergoeding te verhogen. Uit contacten met de overheid blijkt echter dat er hiervoor geen enkel initiatief werd genomen.

(Niet) waar?

We citeren uit Het Nieuwsblad van 2 juli: "Fietsende ambtenaar krijgt 5 cent extra per kilometer. Wie voor de overheid werkt en daar met de fiets naartoe gaat, krijgt voortaan 20 in plaats van 15 cent per kilometer. De federale overheid wil haar voorbeeldfunctie over een verantwoord woon-werkverkeer nog verder drijven: alle overheidsgebouwen moeten voortaan voldoende overdekte fietsstallingen hebben. Er komen ook bijna 20.000 fietsstallingen bij in de buurt van stations."
Wat moeten we hiervan denken? Was dit alweer een goedkope publiciteitsstunt van enkelingen binnen de huidige meerderheid om te scoren bij de publieke opinie? Op 4 september, dus ruim 2 maanden na de publicatie van het artikel, werd gevraagd naar de stand van zaken aan minister van Ambtenarenzaken Inge Vervotte (CD&V): de minister nam op dit vlak geen enkel initiatief.

Vergoeding stagneert

De fietsvergoeding werd ingevoerd op 1 mei 1999. De overheid trachtte hiermee haar ambtenaren aan te zetten om de fiets te gebruiken voor de verplaatsingen van en naar het werk om zo het wegverkeer enigszins in te perken. Vooral door het aanmoedigende effect van de bijhorende fietsvergoeding had deze maatregel redelijk wat succes. Per afgelegde kilometer ontving men immers 0,15 euro. De fietsvergoeding werd echter niet gekoppeld aan de index. Daardoor is het bedrag nu nog steeds hetzelfde als in 1999. De prijzen voor fietsen en de tarieven voor fietsreparaties stegen echter in de voorbije jaren. Is daarom het moment niet stilaan gekomen om de fietsvergoeding te verhogen? Zonder een verhoging dreigt het stimulerende effect om de fiets te gebruiken immers geleidelijk aan verloren te gaan.

Vergoeding indexeren

Op het eerste gezicht heeft een verhoging van de fietsvergoeding uiteraard een negatieve invloed op de budgetten. Men moet dit echter zien als een investering voor de toekomst. Het is immers algemeen geweten dat wie sportief is, over het algemeen ook gezonder is en dus minder vaak afwezig door ziekte. Het personeel via een verhoging van de vergoedingen aanmoedigen om meer te fietsen, komt dus op lange termijn de overheid zelf ook ten goede.
ACOD roept daarom de overheid op om de fietsvergoeding te verhogen, zoals in de pers werd aangekondigd. Een verhoging met 0,05 euro per km zou al een serieuze stap vooruit betekenen. Nog beter is om de vergoeding vervolgens te koppelen aan de index, zoals dit voor de meeste andere vergoedingen en premies al gebeurt. Zo vermijden we dat dezelfde discussie zich steeds opnieuw aandient.