
Vlaamse Landmaatschappij: hospitalisatieverzekering voor gepensioneerden afgeschaft?
Nieuws vrijdag 1 februari 2013
Naar aanleiding van een informatieve bevraging van de vzw Sociale Dienst van de Vlaamse overheid die aan alle VOI’s gericht was, deelde de VLM mee dat ook de premie voor de hospitalisatieverzekering van de gepensioneerden ten laste wordt genomen. De Vlaamse Landmaatschappij neemt sinds mensenheugenis de hospitalisatieverzekeringspremie voor de gepensioneerden ten laste via zijn eigen Sociale Dienst. Bestuurszaken meent echter dat dit in de toekomst niet meer kan.
De afdeling Regelgeving meldt dat het ten laste nemen van deze premie vanaf 1 januari 2013 moet worden stopgezet. Voor de VLM wordt wel toegestaan dat, bij overgangsmaatregel, de premie verder mag ten laste genomen worden voor de gepensioneerden die statutair personeelslid waren op de datum van de omvorming van het pensioenstelsel van de aanvullende pensioenregeling bij Ethias (met keuze rente/kapitaal) naar de overheidspensioenregeling via de Pool der Parastatalen., dus 1 januari 1983.
De hospitalisatieverzekering werd bij de Vlaamse overheid ingevoerd voor zijn personeel dankzij het sectoraal akkoord 1999-2000. Daarin staat dat gepensioneerden en nevenverzekerden op eigen kosten tegen voordelige tarieven de verzekering bij pensionering konden voortzetten. Dit brengt geen fiscale, noch RSZ-problemen mee.
We begrijpen niet waarmee Regelgeving problemen heeft. Zij stellen dat voordelen voor gewezen werknemers op het sectorcomité XVIII moeten worden onderhandeld. Dit is nieuw, ongezien en een leugen. Geen enkel voordeel dat een sociale dienst toekent, zelfs niet voor de actieven, wordt besproken op het sectorcomité. De voordelen die de Sociale Dienst van de VLM toekent, met inbegrip van de hospitalisatieverzekering voor gepensioneerde ex-werknemers, zijn opgenomen in een reglement waarover in het EOC wordt overlegd. Dat moet door de raad van bestuur worden goedgekeurd en kan worden geschorst door de regeringscommissarissen en zelfs vernietigd door de minister. Dit is nooit gebeurd, dus is de vraag: waar bemoeit Bestuurszaken zich mee?
De invoering van de hospitalisatieverzekering bij de Nationale Landmaatschappij (NLM) gebeurde ter compensatie van het wegvallen van sommige voordelen door de invoering van het federaal personeelsstatuut en de staatspensioenregeling bij de NLM. Personeelsleden van de NLM werden op 1 januari 1983 onderworpen aan de wet van 28 april 1958 en genoten van dan af aan van een staatspensioen. Tot dan was dit voor de statutairen een werknemerspensioen, dat voor het verschil met een staatspensioen aangevuld werd door de NLM die hiervoor een groepsverzekering afsloot met Omob (nu Ethias). Die tegoeden werden overgedragen naar de federale pensioenkas.
Het statuut van de NLM werd vervangen door het statuut van het rijkspersoneel. Door die overgang vervielen enkele voordelen, onder meer op het vlak van loopbaan en toelagen. Het was eveneens niet meer mogelijk om bij pensionering het kapitaal van de groepsverzekering volledig te laten uitkeren in plaats van maandelijkse aanvullende uitkeringen.
Wanneer de NLM werd ontbonden, werd in het oprichtingsdecreet van 29 december 1988 bepaald dat de personeelsleden die van de NLM aan de VLM werden toegewezen, hun administratieve en geldelijke anciënniteit behielden met alle reglementair toegekende rechten verworven in de instelling waarvan ze afkomstig waren. De ten laste neming van de hospitalisatieverzekering voor de personeelsleden en de gepensioneerden werd door de raad van bestuur van de NLM goedgekeurd en is dus een reglementair verworven recht.
Ingevolge het overleg in het EOC waarin ACOD meldde dat dit punt geagendeerd wordt in het sectorcomité, zal de VLM deze besprekingen afwachten vooraleer hierover te communiceren. Uit het overleg in het EOC bleek dat de VLM geen vragende partij is voor deze maatregel.
De VLM is niet de enige die door de dwaze interpretatie van de cao 1999-2000 kan worden getroffen. Ook de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij zit in hetzelfde schuitje en er zijn er zeker nog anderen waar de regeling voor gepensioneerden in vraag wordt gesteld. Wij hebben deze problematiek geagendeerd op het sectorcomité van 11 januari, ook al hoort het daar niet thuis. Hopelijk zegeviert het gezond verstand en is er op het moment van publicatie van deze Tribune al een oplossing gevonden.
De Vlaamse overheid beseft niet wat de impact is van hun interpretatie: mensen van 65 jaar en ouder geraken gewoon niet meer aan een betaalbare hospitalisatieverzekering. Dit is een zware aanslag op de ex-werknemers met niet in te schatten gevolgen, en dus politiek en menselijk onverantwoord.
Jan Van Wesemael