
Dank u ACV Openbare Diensten
Nieuws dinsdag 6 januari 2009
Sinds februari van dit jaar wordt er tussen de vakbonden, de Vlaamse regering en de werkgeversorganisaties onderhandeld over een nieuw sectoraal akkoord. Dit akkoord ging oorspronkelijk over de periode 2008-2009, maar dankzij het ACV Openbare Diensten vond de Vlaamse regering voldoende steun om een sectoraal akkoord af te sluiten over de periode 2008-2013. De ACOD samen met het VSOA tekenden een protocol van niet-akkoord.
Verhoging eindejaarstoelage
In 2008 zouden niveau E, D en C een verhoging van het forfaitaire gedeelte van de eindejaarstoelage krijgen van 250 euro bruto. In 2009 zouden niveau B en A en de decretale graden eveneens 250 euro verhoging krijgen. In 2010 tot en met 2013 zouden alle niveaus een verhoging krijgen van 100 euro per jaar, zonder dat de eindejaarstoelage het maandloon mag overschrijden. We stellen vast dat niveau E en D in 2011 het maandsalaris bereiken; voor niveau C zou dit in 2013 het geval zijn.
Op zich heeft de ACOD geen probleem met de voorziene verhoging van 250 euro in 2008 en 2009. Dit ondanks het feit dat het hier over een bruto verhoging gaat, die netto leidt tot een reële verhoging van 125 euro op jaarbasis of met andere woorden tot 1,5 euro per maand. Het probleem is dat het hier gaat over een meerjarenakkoord of zogenaamd legislatuurakkoord. Gezien de slechte sociaal economische toestand is het voor ons onaanvaardbaar dat we de volgende jaren tot 2013 geen eisen meer kunnen stellen wat betreft verbetering van de koopkracht van het personeel. Het ACV OD deelt blijkbaar deze logica niet.
De voorziene verhoging is ook niet wat we vroegen: de ACOD heeft tot het laatste moment een reële en substantiële loonsverhoging geëist. Het ACV OD dat vragende partij was voor een verhoging van 100 euro, is ook in dat opzicht niet te begrijpen.
Bijkomende salarisschaal
Het meerjarenakkoord voorziet op een facultatieve manier de creatie van een bijkomende functionele salarisschaal (D5) voor de ploegbazen. Belangrijk hierbij is dat niet iedereen deze schaal krijgt. Men moet inderdaad leidinggeven als ploegbaas en het bestuur 'kan' deze schaal voorzien. Ook dit is niet wat we eisten. We wilden een bijkomende salarisschaal voor iedere ploegbaas, waarbij een keuzemogelijkheid van de besturen werd uitgesloten. Bovendien wilden we de creatie van de schaal D5 op hetzelfde niveau als de salarisschaal C3. Deze visie kadert binnen de actuele situatie. In sommige besturen heeft men ploegbazen op niveau C, in andere op niveau D. Gelijk loon, gelijk werk is hier het adagium. Voor ACOD kan er geen onderscheid gemaakt worden, maar het ACV OD heeft daar blijkbaar geen moeite mee.
Loonsverhoging
Een effectieve loonsverhoging voor de gemeente- en OCMW-secretarissen is een ander element van het akkoord. Vanaf 1 januari 2009 krijgen de gemeentesecretarissen en naar analogie eveneens de OCMW-secretarissen van klasse van gemeenten vanaf 15.000 inwoners, een salarisverhoging van 3,5 procent. We zijn niet tegen een loonsverhoging voor deze ambtenaren. Enkel en alleen een verhoging voorzien voor de decretale graad gemeentesecretarissen en niet voor de financieel beheerders en al het andere personeel, is echter onaanvaardbaar. De Vlaamse regering is niet alleen incorrect door de financieel beheerders uit te sluiten, maar geeft bovendien een slecht signaal naar alle andere personeelsleden. Maar ook hiermee heeft het ACV OD blijkbaar geen problemen.
Personeelsmobiliteit
In samenhang met het OCMW-decreet dat bij het neerschrijven van dit artikel ter stemming ligt in het parlement, zal de Vlaamse regering vormgeven aan de bepalingen rond externe mobiliteit tussen gemeenten en OCMW’s. Deze bepalingen moeten een vlotte overgang van het ene naar het andere bestuur mogelijk maken.
Uitbouw functionele loopbaan verzorgenden
Reeds jaren vraagt de ACOD om de salarisschaal C3 te voorzien voor de verzorgenden. Ook dit stond in ons eisenmemorandum. Het akkoord vermeldt alleen dat men gaat onderzoeken onder welke voorwaarden en vanaf welk tijdstip deze derde salarisschaal kan worden ingevoerd. Het ACV OD kan blijkbaar leven met dergelijke beloften, maar wij willen dit ook wérkelijk gerealiseerd zien.
Tweede pensioenpijler
Met als streefdoel 2010 wil men voor het contractueel personeel een tweede pensioenpijler ontwikkelen. Een nobele gedachte, maar men voorziet slechts twee procent aan bijdrage op jaarbasis. Indien men met deze bijdrage de kloof in pensioenen tussen vastbenoemden en contractuelen wil dempen, dan moet het betrokken contractueel personeelslid ongeveer 25 jaar werken.
Voor hen die vandaag in dienst zijn en er al een hele loopbaan als contractueel hebben opzitten, is dit geen oplossing. De anomalie inzake pensioenen zal voor hen daarmee niet verdwijnen. Voor het ACV OD volstaat de invoering van het principe van een tweede pijler blijkbaar al om akkoord te gaan.
Wij staan niet afwijzend tegenover deze tweede pijler voor contractuelen. Indien men de pensioenkloof écht wil dichten, dan is er maar één oplossing: de statutarisering van alle contractuelen. Wanneer men de contractuelen vastbenoemd, is er geen onderscheid meer en krijgen alle vastbenoemden de garantie dat de pensioenen ook in de toekomst betaalbaar blijven. De ontwikkeling van een tweede pijler brengt - hoe sympathiek het principe ook klinkt - geen oplossing voor de pensioenkloof, noch voor de verdere pensioenfinanciering.
Integratie haard- en standplaatstoelage in lonen
Er zal een onderzoek gebeuren naar de integratie van de haard- en standplaatsvergoedingen in de salarisschalen. De resultaten van dit onderzoek worden in 2011 bij de evaluatie van het akkoord besproken. Ook dit is een lege doos. Indien men morgen deze vergoedingen integreert, dan moet men ze verhogen of anders gaat het personeel erop achteruit.
Vandaag worden er immers geen sociale bijdragen betaald op deze vergoedingen, maar na integratie zal dat wel het geval zijn.
Creatie Vlaamse Sociale Dienst lokale besturen
Ook dit is je reinste onzin. De werkgevers in de VVSG - of moeten we zeggen de CD&V - zijn al lang vragende partij voor een communautarisering van de bestaande en goed werkende Federale Sociale Dienst, de GSD. In het akkoord staat dat de huidige bijdrage die besturen betalen bij de GSD, met name 0,15 procent op het loon, kan behouden worden voor de financiering van een Vlaamse Dienst. De tekst stelt echter eveneens dat deze middelen worden gebruikt om een sectorfonds en een studiesecretariaat op te richten. We hebben heel wat vragen bij de Vlaamse creatie en vrezen dat de huidige sociale dienstverlening, waarvan vandaag ongeveer 10.000 personeelsleden gebruikmaken, zal worden afgebouwd.
Ook op het vlak van sociaal toerisme dat nu maximaal wordt ingevuld door de bestaande vzw Sociale Dienst, verwachten we een fundamentele wijziging. De werkgevers stellen allang dat sociaal toerisme niet meer van deze tijd is. Nochtans maken jaarlijks 15.000 personeelsleden gebruik van dit systeem. De houding van het ACV hierin is een politieke houding. Men volgt blindelings de CD&V. Al wat Vlaams is, functioneert immers beter?
Voor dit akkoord werd ondertekend, organiseerde de vakbonden enkele acties. Door het akkoord van het ACV Openbare Diensten komt er niet alleen een einde aan lange discussies, maar worden eveneens de vele leden en militanten die deelnamen aan de acties gefnuikt. Zelfs onze vrienden van de sp.a gaan niet vrijuit. Frank Vandenbroucke, vicepremier in de Vlaamse regering, vond het nodig om tijdens een van de laatste acties te beweren dat dit een evenwichtig akkoord was. Wij merken weinig van dit evenwicht en hopen dat de personeelsleden uit deze gebeurtenissen en uitspraken hun conclusies trekken.