Even voorstellen: de Rijksdienst voor Pensioenen

Nieuws woensdag 2 maart 2011

De Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) is een overheidsinstelling van de sociale zekerheid. De dienst is bevoegd voor het verstrekken van informatie over de werknemerspensioenen, het toekennen van de werknemerspensioenen en de Inkomens Garantie voor Ouderen, het betalen van de pensioenen van de werknemers en van de zelfstandigen. De RVP betaalt maandelijks 1.878.724 pensioenen uit.

Het hoofdbestuur van de RVP is gehuisvest in de Zuidertoren te Brussel. Daarnaast gebeurt de dienstverlening aan het publiek in 15 gewestelijke kantoren. Door het uitblijven van een nieuwe federale regering kon er bij de RVP voorlopig geen nieuwe leidende ambtenaar aangesteld worden na de oppensioenstelling van Gabriel Perl. De dienst wordt intussen geleid door Marc De Block. De RVP wordt bestuurd door het beheerscomité. Hierin zetelen vertegenwoordigers van erkende vakbonden en werkgeversorganisaties. Inzake de algemene personeelsbelangen valt de RVP binnen de akkoorden die worden afgesloten in comité A, comité B en sectorcomité 20. Over specifieke materies die louter de dienst aanbelangen gebeuren de onderhandelingen tussen de directie en de vertegenwoordigers van het personeel in basisoverlegcomités die op geregelde tijdstippen plaatsvinden.

In de vakbondsdelegatie van ACOD zitten afgevaardigden van de drie intergewestelijke afdelingen: ACOD-VLIG, ACOD-IRB en ACOD-IRW. Voorafgaandelijk aan een vergadering van het basisoverlegcomité wordt er vergaderd binnen de drie intergewestelijke afdelingen. Vervolgens worden de resultaten van deze drie vergaderingen besproken in een coördinatievergadering, waarbij gestreefd wordt naar een gezamenlijk ACOD-standpunt. Voor ACOD-Vlig zijn Frank Mulleman en Ansfried Maene de hoofdafgevaardigden, bijgestaan door Eddy Plaisier. Guido Rasschaert is politiek-syndicaal verantwoordelijk voor de leden van de sector Overheidsdiensten die werkzaam zijn bij de RVP. Eric Costa van IRB zorgt voor de coördinatie binnen ACOD.


Wat reilt en zeilt er momenteel bij de RVP?

Frank Mulleman: "Zoals in vele openbare diensten zijn er allerlei problemen door onder andere te weinig personeel. Vooral in onze regionale kantoren zijn er te weinig 'jonge' personeelsleden. Daarnaast neemt de werkdruk enorm toe door de vergrijzing. Er zijn ook meer ingewikkelde dossiers. Veel meer dan vroeger hebben de kandidaat-gepensioneerden een gemengde loopbaan, dus er is meer werk om een toekenningsdossier af te handelen.

Het - volgens mij - te vroeg ingevoerde elektronisch dossier (theseos) werkt nog niet 100 procent naar behoren en te traag. Dit veroorzaakt meer stress bij de personeelsleden met alle gevolgen van dien. Door de vergrijzing is het aantal dossiers enorm toegenomen. Dit gaat gepaard met een forse verhoging van het aantal bezoekers en de telefonische contacten. Ook de zitdagen in de buurgemeenten breiden uit. En dan spreken we nog niet over het bijwonen van beurzen en het verzorgen van informatiesessies.

Meer en meer collega’s werken in het systeem van verminderde prestaties, omdat ze de verhoogde werkdruk niet meer aankunnen. Die verminderde prestaties worden echter niet gecompenseerd, met als gevolg dat velen overwerkt geraken. Wat heeft een stresscomité en voordrachten over welzijn op het werk voor zin? We blijven maar doordraaien tot we uitgeblust of ziek zijn.

Naast de toekenning van het juiste pensioen moet er ook meer informatie worden gegeven. Iedere burger krijgt nu al een raming in de bus op zijn 55'ste, dus krijgen we meer en meer bezoekers en telefoons. Daartegenover staat er niet meer personeel. Met de ACOD-delegatie Vlaanderen, Brussel en Wallonië proberen we dan ook alle personeelsleden zo goed mogelijk te verdedigen binnen onze instelling."

Eddy Plaisier

(+ FOTO Frank Mulleman)