Fraude bij PostNL

 


PostNL heeft in Nederland een boete gekregen omdat het illegale arbeidskrachten heeft tewerkgesteld. In totaal werden er voor meer dan 820.000 euro boetes uitgedeeld aan PostNL en onderaannemers. Ook in België loopt er een aanklacht tegen PostNL voor structurele sociale fraude bij de pakjesbezorgers. Het Nederlands bedrijf zal zich in december moeten verantwoorden voor de rechtbank.


Hoe kan bpost concurrentieel blijven als de anderen zich niet aan de sociale regels houden? Waar is het ‘Social Level Playing Field’ (d.w.z. gelijke opgelegde voorwaarden voor iedereen) waar zo hard over gepraat wordt? Het feit is dat er altijd concurrenten zullen zijn die de wetgeving niet volgen. Dit kost bpost geld en vooral kost dit eerlijke werkgelegenheid, onze bestellers zijn hiervan de dupe.

Daarom pleiten we al lang voor een universele dienstverlening van de ‘last mile’, het laatste traject dat een pakje aflegt van het distributiecentrum naar de klant. Laat bpost deze ‘last mile’ bestellen, zo zijn we zeker dat iedere Belg tegen dezelfde voorwaarden en dezelfde prijs zijn pakjes kan ontvangen. We halen de wildgroei van pakjesbezorgers en hun bestelwagens uit het straatbeeld en werken zo aan een meer ecologische pakjeslevering.

ACOD Post zal blijven druk uitoefenen en pleiten voor deze ‘last mile’ levering!

 

Geert Cools

 

 


Documenten
1920x620-Passepartout.jpg