Privétreinen: wordt Limburg de proeftuin voor de liberalisering van de spoorwegen?

 

De Limburgse liberalen hebben enkel een spoorwegvisie in tijden van verkiezingen, en wat dan nog voor een visie: het liberaliseren en uitbesteden van spooractiviteiten aan private spoorondernemingen.


Dat de liberalen als coalitiepartner van deze regering medeplichtig zijn aan onrealistische besparingen bij de Belgische spoorwegen, daarover wordt zedig gezwegen. Vandaag ondervinden we bovendien nog steeds de gevolgen van de doorgevoerde besparingen door De Croo senior in de jaren tachtig.

De opgelegde besparingen zijn bovendien zeer nadelig voor Limburg. Het treinaanbod wordt onvoldoende gemaximaliseerd. Loketten worden gesloten en er is minder personeel op de perrons en in de stations. Er worden meer en meer spoorwegdiensten uit Limburg verplaatst naar Brussel en Antwerpen. De Limburgse politici van deze regering hebben hun eigen spooractiviteiten uitbesteed aan Brussel en Antwerpen.

De Limburgse Open VLD had dus beter onze collega’s van ACOD Spoor Limburg gesteund in hun strijd voor meer spoorwegen in het mooie Limburg in plaats van dingen te verkondigen waar men in het buitenland van terug wil komen. Je kan gerust stellen dat het idee van liberalisering van de spoorwegen een oubollig en weinig positief idee is. Een zeer defensieve houding trouwens. Waar is die goesting in een frisse en uitdagende aanpak: het investeren in openbaar vervoer? Er is bovendien veel draagvlak bij de pendelaars. In het Verenigd Koninkrijk wil meer dan 70 procent van de bevolking (ook de rechtse Tories!) de spoorwegen nationaliseren. Gewoon doen! De Limburgse liberalen lopen echt achter met hun spoorwegvisie.

De spoorwegen hebben een natuurlijk monopolie. Het liberaliseren van spoorwegen is ronduit volksbedrog. Er worden immers verschillende monopolies gemaakt. Reizigers zullen nooit kunnen kiezen zoals je boter kiest in de winkel. Ze zullen bovendien hogere tarieven betalen en de sociale tarieven zullen verdwijnen. We steunen dus voluit onze Limburgse collega Stefan ‘t Jolyn en zijn militanten in hun strijd voor meer openbaar vervoer in Limburg. De Limburgers verdienen meer dan een proeftuin van geprivatiseerde spoorwegen!


Het nationaal secretariaat

 

[ACOD Spoor]