bpost bank geprivatiseerd

 


Op kerstavond had bpost een speciaal geschenk voor haar medewerkers van Retail en Customer Care. Zij kondigde de volledige privatisering van de bpost bank aan. De timing van die aankondiging was op zijn minst ongelukkig te noemen. Het personeel is in deze moeilijke tijd al maanden enorme inspanningen aan het leveren als essentieel bedrijf.


Was het echt nodig om net voor de feestdagen het personeel extra stress te bezorgen? Bpost verdedigde zich door een ingewikkelde technische uitleg te geven over een samenwerkingsovereenkomst die afliep en de verplichtingen van een beursgenoteerd bedrijf.

Je moet weten dat de Bank van de Post en vervolgens de bpost bank al sinds 1995 voor 50 procent in handen is van de BNP Paribas Fortis-groep. Met die groep was er een samenwerkingsovereenkomst die om de zes jaar moest verlengd en/of aangepast worden. Hierdoor kon bpost bank hypothecaire leningen, beleggingen en andere spaarproducten aanbieden.

Bizar genoeg is het net om die reden dat bpost haar aankondiging met een klaagzang begon: “Mede-eigenaar zijn van een bank is vandaag de dag en in de huidige omstandigheden niet vanzelfsprekend omdat de marges (te) klein zijn, de rentevoet laag en het vereiste kapitaal enorm groot is.” Volgens bpost werd daarom met de BNP Paribas Fortis over een nieuw samenwerkingsmodel onderhandeld. De bedoeling is dat deze groep de resterende 50 procent van de aandelen zou overkopen, waardoor de bpost bank volledig geprivatiseerd zal zijn.

Uiteraard vragen wij ons onmiddellijk af wat de gevolgen daarvan zullen zijn voor het personeel en voor de bevolking? Volgens bpost zal er in eerste instantie niets veranderen voor de nagenoeg 900 direct betrokken medewerkers en de Belgische burger. Integendeel, volgens bpost is dit scenario het beste wat het personeel zou kunnen overkomen.

ACOD Post – en jij hoogstwaarschijnlijk ook – aanvaardt die uitleg niet zomaar. Wij hebben tientallen vragen waarop we een antwoord eisen. Wij willen garanties voor al het direct en indirect betrokken personeel.

ACOD Post wil dat:

  • deze overname een toekomstperspectief voor het personeel creëert
  • de huidige 660 postkantoren een belangrijke rol blijven spelen in dit verhaal
  • de bpost bank een vertrouwensbank voor de burger zal blijven en tegelijkertijd de huidige waarden (een eenvoudige bank waar iedereen gelijk behandeld wordt) blijft aanhouden.


Volgens bpost zal er in 2021 niets veranderen, wordt 2022 een overgangsjaar en gaat het nieuwe samenwerkingsmodel in vanaf 1 januari 2023 tot 31 december 2028. Wij zullen niet wachten tot 2022 met onze vragen. Op het ogenblik dat je dit artikel leest, hebben we een eerste keer aan tafel gezeten met bpost om hierover te discussiëren.
Wij houden je op de hoogte!

 

Jean-Pierre Nyns