Vlaamse Landmaatschappij: start herstructurering
De directieraad van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) heeft de afgelopen weken intensief intern overlegd over de toekomstige uitdagingen om verder te groeien naar een slagkrachtige en efficiënte organisatie. Zij pakte op 28 oktober uit met een forse herstructurering van de diensten. De vakbonden reageerden gezamenlijk met pamflet aan het personeel. ACOD wil geen personeelsafvloeiing en geen afstoot van taken.
Overheid saneert blind
VLM nam de beslissing tot herstructurering onder druk van de besparingen van de Vlaamse overheid. Er zijn financiële problemen (een tekort van enkele honderdduizenden euro) die o.a. veroorzaakt worden door de besparingen op het personeelsbudget, de endogene groei (vergrijzingskosten), het beperken van de personeelsformatie op juni 2009, opdrachtenverschuiving, enzovoort.
De Vlaamse overheid legt een echte strop rond de nek van de overheidsdiensten door te besparen op de personeelsbudgetten, op de vervangingen van wie op pensioen gaat en de beperking van de personeelsaantallen. Vele instellingen, departementen en entiteiten worden meer en meer slachtoffer van deze blinde saneringen, die enkel de bedoeling hebben om de overheidsdiensten te raken en de dienstverlening af te bouwen ten voordele van outsourcing en privatisering.
Volledige informatie geëist
VLM heeft een 700-tal personeelsleden in dienst. In de periode 2009-2011 was er al een vermindering van het personeelsaantal met bijna 6 procent voltijdsequivalenten. Ook de invulling van het personeelsplan stond op de helling met minder statutariseringen en een beperking van de bevorderingen. Als vakbonden hadden we nochtans op vorige EOC’s de problemen zien aankomen en toen al aan de alarmbel getrokken. Daarnaast hadden we zelfs een informeel gesprek gevraagd en gekregen met de bevoegde minister om deze problematiek aan te kaarten, echter zonder gevolg van politieke zijde. Vanuit o.a. ACOD hebben we aangedrongen op volledige informatie en toelichting naar het voltallige personeel. Dat werd gepland op 7 november. We eisten ook dat een spoed-EOC, waar alles op tafel komt om te bespreken. Dat werd gepland op 10 november.
Gevolgen van fors besparen?
De directieraad wil de managementondersteunende functies laten evolueren van de huidige 15 procent naar 10 procent. Er is ook de scheiding van mestbeleid, begeleiding en controle mestdecreet. Daarnaast heeft men al een vermindering van de werkings/personeelsmiddelen die leiden tot afvloeiing van personeel van 1 juli 2009 tot 30 september 2011 van 46 personen (6,3 procent). In 2012 gaat men nog verder besparen door natuurlijke afvloeiing. Verder wil men werken aan het suboptimaal functioneren van de diensten die door afvloeiing zonder vervanging problemen geven. Men belooft wel om de kernfuncties te behouden. Dit is onhoudbaar voor de VLM en het personeel. ACOD gaat hiermee dan ook niet akkoord.
Waar naartoe?
De directie wil de schaalgrootte vergroten in de operationele entiteiten door een fusie van de vijf provinciale afdelingen naar twee operationele afdelingen (regio West en regio Oost), maar met het behoud van vijf vestigingen. De regiodirectie zou geen hoofdstandplaats krijgen, maar reizend zijn. Medewerkers in projecten zouden inzetbaar zijn in de ruimere regio. Bij een aantal leidinggevenden zou de functie wegvallen; zij krijgen andere taken. Er komt een veranderingsmanager die de hele herstructurering zal begeleiden. Tevens zal men een scheiding van de mestbanktaken doorvoeren: beleid, begeleiding en controle. Dit zou mogelijkheden bieden tot verdere uitbouw van specialisaties (inhoudelijk, leidinggeven, projectleiding), concentratie van taken in vestigingen, inzet van medewerkers in een ruimere regio en afbouw van overhead (leidinggevenden en managementondersteuning).
Personeel en dienstverlening verdedigen
Dit zijn onze eisen:
- voor ACOD is het duidelijk dat er geen sprake kan zijn van naakte ontslagen of vermindering van personeel en afstoten van taken. Er is een goedgekeurd personeelsplan dat moet uitgevoerd worden.
- de personeelsleden die rechtstreeks getroffen worden dienen een degelijke begeleiding via een aangepast traject te krijgen. Herplaatsingen dienen professioneel te gebeuren, rekeninghoudend met de competenties van de betrokkenen.
- er kan absoluut niet geraakt worden aan de kerntaken, noch aan de andere dienstverlening. Geen outsourcing of privatisering. De overheid dient te investeren in zijn eigen kwalitatieve dienstverlening aan de bevolking.
- er dient perspectief gegeven te worden aan de personeelsleden. Hoe wil men dit doen?
- welke communicatie- en begeleidingsoperatie voorziet men voor het personeel?
- zal men functies herwegen? Verloning aanpassen? Wat met de FUTO’s?
- wat zijn de investeringskosten van de hele operatie? Zijn deze voorzien?
- is de raad van bestuur betrokken bij de reorganisatie?
- op elk EOC dient er monitoring te zijn van de herstructurering.
ACOD en de andere vakbonden roepen het VLM-personeel op om zeer waakzaam te zijn. Als er op het EOC van 10 november onvoldoende duidelijkheid is rond de concrete gevolgen van de herstructurering, als er gevolgen zijn naar personeelsvermindering en afstoot van dienstverlening, wordt indien nodig overgegaan tot mobilisering van de (personeels)leden.