5 Sporenbeleid: spoor Ziekteregeling ontspoort al
Op de webpagina van de Vlaamse overheid publiceerde de ‘Expeditie Talent’ - een telg van het Agentschap Overheidspersoneel - een pagina met als titel ‘Ziek, wat nu?’ Wat leren we daaruit?
Ben je statutair aangeworven met een vacature gepubliceerd voor 1 juni 2024? Dan heb je gedurende je loopbaan een ‘teller’ van 666 ziektedagen, ook wel ‘ziektecontingent’ genoemd. Al je ziektedagen, dagen arbeidsongeval en dagen beroepsziekte worden hiervan afgetrokken.
- Je krijgt dit contingent voor de hele loopbaan bij de diensten van de Vlaamse overheid. Het veranderen van functie via een externe wervingsprocedure maakt deel uit van die loopbaan. Ook bij een tijdelijke onderbreking om bij een andere werkgever te werken, behoud je de ziektedagen. De teller wordt dus niet op 0 gezet.
- Op je 63ste begint er naast die teller van 666 ziektedagen een 2de ziektecontingent van 365 kalenderdagen te lopen.
Vanuit de Gemeenschapsinstellingen kregen we algauw de melding van grote ongerustheid. We hebben dit direct nagekeken in het VPS artikel X 24quater. De publicatie van Expeditie Talent verduidelijkt niet de gemaakte afspraken in het VPS. Bij de Gemeenschapsinstellingen is arbeidsongeschiktheid wegens arbeidsongeval schering en inslag. Als een personeelslid dan al slachtoffer is van soms zware agressie, wordt het nog meer bestraft door het reduceren van zijn ziektecontingent. Dit zijn bovendien mensen die onder meer tijdens corona hebben doorgewerkt. Deze moeten zeker gestraft worden.
Ziek zijn doe je ook niet uit vrije wil, uiteraard niet. Maar slachtoffer zijn van een arbeidsongeval, vaak te wijten aan falend beleid en besparingen door de overheid, mag geen bijkomende nefaste gevolgen hebben voor het personeelslid. We hebben AgO gevraagd deze toelichting zo snel mogelijk te geven. Indien de geschetste situatie blijft wat ze is, sluit ACOD acties op korte termijn niet uit. Omdat dit voor alle entiteiten zou kunnen gebeuren, kan deze snel uitdijen.
Jan Van Wesemael, Eddy Hendryckx