Agentschap Wegen en Verkeer
Voorstellen directie bijgestuurd
Afgelopen weken waren we niet ver af van een sociaal conflict binnen het Agentschap Wegen en Verkeer. De directie van het Agentschap wilde enkele maatregelen invoeren voor de personeelsleden. Hierbij stelde zich een dubbel probleem.
Om te beginnen waren dit voorstellen die inhoudelijk door de personeelsleden niet werden aanvaard. Nogal logisch, als die maatregelen uitdraaien op een financiële achteruitgang.
Wat ook kwaad bloed zette, was de manier waarop de directie de maatregelen wilde doorduwen. Conform het syndicaal statuut werd er een formeel overleg georganiseerd. Daarbij werd echter een loopje genomen met de te respecteren termijnen voor het versturen van de uitnodiging en de documenten voor dat overleg. De reactie van ACV en ACOD was dan ook te voorspellen. De vergadering van het entiteitsoverlegcomité op 8 oktober duurde bijzonder kort.
Er werd contact opgenomen met de functioneel bevoegde Vlaamse minister, Hilde Crevits. Zij voelde goed aan dat het de vakbonden menens was. Zoals door ons gevraagd, 'overtuigde' zij de directie van het Agentschap Wegen en Verkeer om anders met de vakbonden te communiceren en te overleggen.
In een informeel overleg tussen de administrateur-generaal en de vakbondssecretarissen van ACV en ACOD werden afspraken gemaakt over een verbeterde samenwerking in de toekomst. Op 10 november vond er nieuwe vergadering plaats van het entiteitsoverlegcomité, met bijkomende documentatie die tijdig werd bezorgd. We geven een overzicht van de resultaten van dit overleg.
Wachtvergoeding winterdienst
De overheid wil voor gans Vlaanderen een uniforme regeling voor de winterdienst. Het voorstel van het agentschap houdt in dat er gedurende 24 uur met twee ploegen wordt gewerkt in de winterdienst (dagploeg en nachtploeg) en dit gedurende één week. In deze week is er ook één ploeg die volledig vrijgesteld wordt van winterdiensttaken. 's Maandags om 8 uur start de dagploeg tot 20 uur; de nachtploeg loopt van 20 uur tot 8 uur. De wisseling van de wachtdienst kan ook donderdag om 8 uur gebeuren.
De overheid was in eerste instantie enkel bereid de nachtploeg een wachtvergoeding toe te kennen; de dagploeg had hier volgens hen alleen recht op in het weekend en op feestdagen. ACOD verkreeg dat wanneer de winterdienstverantwoordelijke de dagploeg vóór 16 uur verwittigt dat er geen enkele wintertoestand is, de personeelsleden zich niet moeten ter beschikking houden en bijgevolg ook geen recht hebben op de wachtvergoeding. In alle andere gevallen heeft de dagploeg recht op de wachtvergoeding.
Voor personen die deze winter nog in een ander wachtsysteem ingeschreven zijn (bijv. in een avond- en nachtploeg), blijven ook deze winter nog de oude geldelijke vergoedingen van kracht.
Forfaitaire aantallen maaltijdvergoedingen
De overheid gaat gedeeltelijk in op de door ACOD gevraagde aanpassingen. Voor de wegentoezichters wordt de forfait verhoogd van drie naar vier. De wegenarbeiders – die volgens het voorstel van de overheid geen recht zouden hebben op een forfait – worden toch opgenomen in de lijst. Zij krijgen recht op forfaitair vier maaltijdvergoedingen per maand.
Bevorderingsronden
In het entiteitsoverlegcomité is een er principieel akkoord over een aangepast personeelsplan voor het Agentschap Wegen en Verkeer. Daardoor kan de eerste van de twee geplande bevorderingsrondes worden opgestart. Samen gaat het over ongeveer 135 bevorderingsbetrekkingen als volgt verdeeld: 35 voor niveau A, 23 voor niveau B, 56 voor niveau C en 21 voor niveau D.
Geslaagden generieke proef niveau C
Binnen het Agentschap Wegen en Verkeer worden er 33 betrekkingen op rang C1 opengesteld. De bedoeling is om zo aan contractuele personeelsleden die geslaagd zijn in de generieke proef voor niveau C, een kans op vaste benoeming te bieden.
Reorganisatie van het agentschap
De personeelsdienst wordt toegevoegd aan de staf van de administrateur-generaal. De afdeling Planning en Coördinatie blijft als een aparte afdeling bestaan.
Er is nog geen absolute zekerheid en duidelijkheid over wat er gaat gebeuren met Elektromechanica Gent (EMG) en Elektromechanica Antwerpen (EMA). Tot nader order worden er geen personeelsleden gedwongen verplaatst. Over eventuele reorganisaties wordt met de vakbonden overlegd.