Akkoord audiovisuele sector, maar nog niet voor filmproductie

Na jarenlange discussies werd er dan toch eind 2008 een akkoord bereikt voor de audiovisuele sector van het paritair comité 227, dit wil zeggen voor de private zenders, de facilitaire bedrijven en de productiehuizen. Voor de filmproductie is een akkoord nog in de maak.

Eigen barema's audiovisuele sector

Het grote pijnpunt was de bepaling van de loonschalen. De sector viel tot voor enkele jaren onder het toepassingsgebied van het Nationaal Aanvullende Paritair Comité voor Bedienden 218. Daar zijn de minimumlonen vrij laag, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld de VRT of de RTBF. Er werden marktstudies gemaakt door verschillende bureaus en uiteindelijk zijn we tot een eigen barema gekomen. Reeds vroeger werd een functieclassificatie goedgekeurd: er zijn zes banden en de inschaling van de personeelsleden die nu in dienst zijn, verloopt volgens duidelijk afgesproken regels. Voor de nieuwe personeelsleden is het makkelijker om het nieuwe systeem toe te passen. De cao’s en de barema’s zijn te vinden op de website www.acodcultuur.be en op de website van het sociaal fonds www.mediarte.be.
Over deze nieuwe akkoorden wordt in de gewesten toelichting gegeven: op 2 maart om 10 uur in Gent (ACOD Bagattenstraat) en op 4 april om 10 uur in Antwerpen (ACOD Ommeganckstraat). Een schriftelijke uitnodiging volgt nog.

Geen akkoord lonen filmacteurs

Eind januari 2009 wordt er wellicht ook een cao getekend voor de bedrijven van de productie van langspeelfilms (paritair comité 303.01). Daar is er echter nog geen akkoord over de lonen voor de acteurs. Het probleem lijkt te zijn dat er nogal wat acteurs 'gratis' willen werken (of gedwongen worden om gratis te werken?) voor de film. Onvoorstelbare 19'de eeuwse toestanden dus, die absoluut moeten stoppen. Ook in de filmindustrie moet er een degelijk loon zijn voor alle acteurs. We roepen dus alle betrokkenen op om naar de infovergaderingen te komen om mee een strategie te bepalen. We willen een inschaling in barema’s en een degelijke dagprijs voor repetities en opnames. De werkgevers hebben beloofd om in het voorjaar tot een oplossing te komen. Indien er geen loon kan worden bepaald, dan zullen wij alle middelen aanwenden om van de ministers van cultuur te eisen dat er geen subsidies meer worden gegeven aan filmproducenten die hun acteurs niet behoorlijk betalen.

Zweeds voorbeeld

Op het congres van de Fédération Internationale des Acteurs (FIA) kregen we info over het Zweedse project 'theaterallianzen'. Dit is een systeem waarbij acteurs in een soort 'pool' worden opgenomen. Wanneer ze geen werk hebben, kunnen zij opleidingen volgen en worden ze betaald aan een beter tarief dan de werkloosheidsvergoeding. Men moet wel aan een aantal criteria voldoen om in de pool te blijven, zoals voldoende hebben gewerkt en nog voldoende werken. We lichten dit project toe op de infosessies en bekijken of het misschien een na te volgen idee is.

Genderproject

FIA zette een Europees project op rond gender en diversiteit in de theater- en de mediasector. ACOD werkte hieraan actief mee en blijft het project opvolgen. De resultaten van de enquête zijn alvast niet rooskleurig voor de vrouwelijke en voor de oudere acteurs. Overal zijn er dezelfde problemen: vrouwen hebben het moeilijker dan mannen in de sector, maar ook voor ouderen is de situatie lastig. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Meer info hierover op www.fia-actors.com.