Alles over de regelingen vakantieopvang 2012

De vakantieopvang van de Vlaamse overheid werd geconfronteerd met wat problemen. Het sectoraal akkoord wordt aangewend om deze te verhelpen. We geven een overzicht van de mogelijkheden tot vakantieopvang dit jaar.

De problemen hadden vooral betrekking tot:
- de afstemming van vraag en aanbod. Het bestaande aanbod kon de sterke groei en de vraag van de ouders onvoldoende opvangen. De evolutie van de kinderopvangdagen ging vanaf 2009 in stijgende lijn van 10.000 kinderopvangdagen tot 14.000 in 2011. De verwachtingen voor 2012 zien er even positief uit.
- de kwaliteit van de opvang en dit vooral op het vlak van accommodatie, monitoren en pedagogische omkadering.
- de RSZ-begrenzing. Deze ligt vanaf 2012 op een maximum van 26 dagen opvang in eigen beheer en 23 dagen voor opvang door een externe partner.

Voor wie?

Deze vakantieopvang is voor hen die onder het toepassingsgebied van het sectoraal akkoord vallen, behalve OVAM en OPZ Rekem die in eigen kinderopvang voorzien. De Lijn, Eigen Vermogens, VDAB-Instructiepersoneel en VMW vallen niet onder dit toepassingsgebied, maar organiseren deze eveneens in eigen beheer.

Accommodatie

De Vlaamse overheid zondigde tegen de eigen regelgeving. Een erkenning van Kind- en Gezin is noodzakelijk om kinderopvang te verzorgen in Vlaanderen. Deze erkenning was er niet. Bovendien zou die door enkele fundamentele gebreken niet kunnen worden verkregen. Zo was er tot op heden geen mogelijkheid om de kinderen buiten te laten spelen. De monitoren deden weliswaar hun best om de kinderen te entertainen, maar de mogelijkheden vooral op het vlak van accommodatie waren ontoereikend. We waren bereid om een deel van het budget sectoraal akkoord 2010-2012 hieraan te besteden, wat nu ook gebeurt.

Informatie

In december 2011 werden de voorstellen van het veranderingstraject aangaande kinderopvang aan de vakbonden voorgelegd. Er is werk gemaakt van een nieuwe website waar de ouders terechtkunnen met hun vragen betreffende de begrenzing van het aantal opvangdagen en de nieuwe vakantieopvang. Op verschillende plaatsen werden infosessies voor de ouders georganiseerd: eerst in Leuven, Brugge, Hasselt, Antwerpen en het Noordkwartier te Brussel. De meeste vragen gingen over de begrenzing van de opvangdagen en de partners, zowel intern als externe.

Externe partners

We maakten kennis met Topvakanties en Idee Kids, de twee externe partners die de kinderopvang mee zullen organiseren. In de VAC’s Antwerpen, Leuven en de Brusselse gebouwen wordt dit Top Vakanties; in het VAC Brugge wordt het Idee Kids. Hasselt en Gent blijven (voorlopig) in eigen beheer. Topvakanties opende met het krokusverlof de vakantieopvang in het VAC Leuven. In het paasverlof hebben we dan kunnen kennismaken van het aanbod Idee Kids in het VAC Brugge. Vervolgens start Topvakanties deze zomer zijn activiteiten in Brussel en in Antwerpen. In Brussel is er echter in 2012 eveneens nog mogelijkheid tot interne opvang (Boudewijngebouw).

Meerprijs, maar kwaliteitsverbetering

Eén opvangdag kost in realiteit 25 euro, waarvan 5 euro wordt betaald door de ouders, waar dit tot op heden 2,5 euro was. De andere 20 euro is voor de werkgever. Het personeelslid zal ongeveer de helft recupereren via zijn belastingsaangifte, maar zal daar dan wel een jaartje moeten op wachten. In die prijs zitten twee versnaperingen en drankjes, vervoer van en naar de locatie, een warme maaltijd (soep of voorgerechtje, hoofdschotel en dessert) en pedagogische begeleiding door geattesteerde monitoren. Met andere woorden toch een opmerkelijke verbetering tegenover de geringe meerprijs, mede dankzij de financiering via het sectoraal akkoord.

Voor- en naopvang

In het VAC Antwerpen is voor- en naopvang voorzien. In Brussel is er voor- en naopvang in het Ellipsgebouw en het Arenberggebouw. Om 9 uur vertrekken autocars naar een leuke locatie in Woluwe. In het Pantolonegebouw en het Consciencegebouw is er vanaf deze zomer geen opvangaanbod meer, maar de ouders hebben een alternatief in het overgangsjaar 2012. Er zal interne vakantieopvang zijn tijdens de zomermaanden en de herfstvakantie in het Arenberggebouw, het Ellipsgebouw en het Boudewijngebouw. Wie gebruikmaakt van de interne vakantieopvang betaalt 2,50 euro per kind per dag, niet fiscaal aftrekbaar.

Besluit

We vinden het totaalplaatje een opmerkelijke verbetering. Soms is het uiteraard gemakkelijk het kind in hetzelfde gebouw te droppen als waar men zelf werkt, maar een kwaliteitsvolle psychische, lichamelijke en materiële omkadering voor de kinderopvang is wellicht belangrijker voor het kind zelf. Daarom is het zo nodig om te voldoen aan de normen van Kind en Gezin.

Opgelet!

Vanaf 1 januari 2012 kan je je kind(eren) niet meer onbeperkt inschrijven voor de vakantieopvang van de Vlaamse overheid. De begrenzing bedraagt 600 euro per jaar per kind. De tegemoetkoming die de Vlaamse overheid geeft voor de vakantieopvang of een tussenkomst gegeven door de Sociale Dienst voor jeugdvakanties, GWP en gezinsvakanties tellen mee om dit grensbedrag te bepalen. Houd dus rekening met een maximum van 26 dagen vakantieopvangdagen in eigen beheer en 23 dagen voor opvang door een externe partner. Wie het maximum overschrijdt, moet door de RSZ-regelgeving de ganse prijs betalen!

Links voor bijkomende informatie:
http://www2.vlaanderen.be/socialedienst/dienstverlening/vakantiewerking/vakantie werking.html
http://www.topvakantie.be/vlaamse%20overheid
http://www.agoweb.be/DuurzaamWerkgeven/kinderopvang/index.aspx?mId=835

Sylvia L’homme, Jan Van Wersemael