Besparing op veiligheid: personeel van De Lijn steeds meer in gevaar

 


Op 11 oktober kreeg een Lijncontroleur (tramoperator) zware klappen te verduren tijdens een controle van een spoorloper in de tunnelkoker onder het Centraal Station in Antwerpen. De controleur werd zeer ernstig gewond, met werkonbekwaamheid tot gevolg. Wij vragen ons af of er eerst een dode moet vallen alvorens De Lijn de onderbemanning van haar veiligheidsdiensten oplost.

De Lijn negeert haar eigen regels


Het management wuift de zware kritiek van de vakbonden op haar beleid weg door in de media te verkondigen dat Lijncontroleurs ‘standaard met twee of drie op stap gaan’. De realiteit is echter dat zij haar veiligheidspersoneel meer en meer alleen op pad stuurt, tegen de zelfopgelegde standaard in en dit zelfs in de gekende riskante omgevingen. Wegens personeelstekort worden de taken die in groep moeten worden verricht in de planning van de centrale controle systematisch toegewezen aan één persoon. Dat is een onverantwoord risico.


Toezicht op de metro


De Lijn weigert het nijpend tekort aan pre-metrotoezichters aan te pakken. De personeelsdienst houdt deze niet ingevulde plaatsen op het organogram achter de hand, om ‘slachtoffers’ van de achtereenvolgende reorganisaties bij De Lijn mogelijk in de toekomst nog een terugvalpositie aan te bieden. In werkelijkheid gaan er maanden voorbij met tientallen tekorten. Enkel voor de opening in december 2019 van het nieuwe pre-metrostation Opera zal in het strikte minimum aan extra krachten worden voorzien.


De tekorten zitten overal


Feit is dat geen enkele categorie, of het nu Lijncontroleurs, tramoperatoren, pre-metrowakers, tweede man op het voertuig of de centrale controle betreft, het noodzakelijke aantal haalt. Zowel reizigers als het personeel worden door de besparingen op het terrein aan een te groot - en volgens de veiligheidsmonitor perfect berekenbaar - risico blootgesteld.

ACOD TBM heeft de directie en de raad van bestuur van De Lijn meermaals deze situatie aangetoond in de overlegorganen, maar de besparingsobsessie blijft blijkbaar voorgaan op veiligheid. Bij het schrijven van dit artikel geeft De Lijn ondanks alles nog steeds de opdracht ‘alleen’ op pad te gaan.

Dat de directie en de bevoegde minister hun verantwoordelijkheid zo blijven ontlopen en blijkbaar met gerust geweten kunnen slapen, blijft onbegrijpelijk. Gezien de spanning die dit voorval opnieuw heeft doen oplaaien, vallen harde syndicale reacties niet uit te sluiten.


Rita Coeck


Dit artikel verscheen in Tribune 75.10