Brief aan bpost-ceo Chris Peeters

 


Een ‘warm’ welkomstwoord


Naar aanleiding van de aanstelling van Chris Peeters als CEO van bpost, bezorgde Geert Cools, algemeen secretaris ACOD Post, hem een welkomstbrief. Wij nemen deze hier over.

“Geachte heer Peeters,
Beste Chris,

We hebben in de pers vernomen dat u onze nieuwe CEO wordt. Ik heet u van harte welkom in de bpost-familie.

We hebben zelfs dagenlang in de pers gelezen over uw komst, uw riant weddepakket is meer dan genoeg besproken. Het bedrijf heeft daarin weer bewezen dat crisiscommunicatie niet zijn sterkste kant is. Dat is het laatste jaar wel meer dan genoeg aangetoond met alle onthullingen die aan het licht gekomen zijn, u kent deze ondertussen wel, mag ik veronderstellen. Ik hoop dus ook dat u gekozen bent om uw crisiscommunicatie-skills.

U heeft ondertussen een mooi parcours afgelegd in uw loopbaan. U heeft zelfs meer dan 14 jaar bij McKinsey gewerkt, het favoriete consultancybureau van bpost. U zal nog vele oud-collega’s ontmoeten, dat schept toch al onmiddellijk een band. U zal ontdekken dat dit bedrijf vele bekwame mensen tewerkstelt. U zal ze niet moeten zoeken bij de consultancybureaus van deze wereld, zoek ze intern.

Uw vorig bedrijf Elia had als missie te werken in het belang van de samenleving. Dat treft, dat doet bpost ook, u kan daar dan onmiddellijk verder aan werken. Bij Elia heeft u het goed gedaan. U bent in 2021 door Trends zelfs uitgeroepen tot manager van het jaar, een zeer mooie erkenning in uw carrière. Ik wens u toe dat u aan het hoofd van bpost, over enkele jaren opnieuw een gelijkaardige waardering wint. Ik ga er van uit dat u langer blijft dan uw twee voorgangers, die om de ondertussen gekende redenen bij bpost de uitgang gewezen zijn.

Ik ga er ook van uit dat u dan nog een trofee zal winnen, omdat u het goed voor heeft met het personeel, de troefkaart van het bedrijf. Want, beste Chris, als er één constante is binnen bpost, zijn het de prestaties van het personeel. Dankzij dit personeel bestaat het bedrijf nog steeds en doet het bedrijf het, boven alle verwachtingen, nog relatief goed. Ik citeer u uit een krant: “Ik bewonder oprecht de veerkracht die het bedrijf en zijn medewerkers in het verleden hebben getoond en waardeer het enorme potentieel.” Ik zal u hieraan steeds herinneren.

Uw voorganger wou voornamelijk het personeelsbestand afbouwen, maak deze vergissing niet, het is uw grootste kapitaal. Mocht u dit van plan zijn, laat het me weten, dan kan ik mijn volgende brief aan u al voorbereiden. Het mag duidelijk zijn dat die dan minder vriendelijk van aard zal zijn.

Nog een uitspraak van u is: “Met bpost group zal ik de leiding nemen in een sector die me sterk interesseert en die ingrijpende veranderingen doormaakt in een snel veranderende internationale context.” Ik ben blij dat het u interesseert, het tegendeel zou jammer zijn. De internationale context intrigeert me wel en verontrust me ook. Laat ik het duidelijk stellen: er is maar één moederbedrijf en dat is de Belgische post, de rest is er bijgekomen omdat uw voorgangers daar graag mee uitpakten, met dat internationale takje. De hoofdinkomsten van het bedrijf komen van België, de 26.000 mensen van bpost België maken dit waar, niet de vele dochterfirma’s. Ik verdedig deze mensen, zij verdienen dit meer dan alle anderen. Ik zal dus ook blijven pleiten om prioritair te investeren in België en in de mensen, u weet wat u kan verwachten.

De beste investering volgens u die u ooit gedaan heeft, is extreem veel mensen uitgenodigd om een koffie te gaan drinken. Ik verwacht me aan de uitnodiging en zal deze met plezier aanvaarden. Ik heb u veel te vertellen en u mij ook, zonder twijfel. Ik ben benieuwd hoe u de toekomst ziet van bpost.

Groetjes,

Geert