DAB Vloot: nog geen eensgezindheid over gratis voeding

De overheid verwees de problematiek van de gratis voeding voor de Dienst Afzonderlijk Bestuur (DAB) Vloot naar een werkgroep Zeewezen binnen de schoot van het Sectorcomité XVIII. De eerste vergadering vond plaats op 3 november.

Op de vergadering was Eddy Hendryckx aanwezig voor de ACOD. Onze afgevaardigden Etienne Antierens, Marc Defloor en Michel Defer vergezelden hem als technici. Het VSOA en het ACV waren eveneens aanwezig. Voor de overheid waren aanwezig: Maarten Vanonckelen (MDK), Johan Onraedt (Vloot), Koen De Lange en voorzitter Jozef Manaerts (beiden Bestuurszaken).

De voorzitter stelde dat de werkgroep werd opgericht binnen de schoot van het sectorcomité door de vraag van een vakbond over de voeding aan boord. Zowel het kabinet Bourgeois, als het kabinet Crevits maakten van deze gelegenheid gebruik om enkele andere items te agenderen.

De minister van Bestuurszaken gaf zijn administratie de opdracht om met de vakbonden tot een door allen gedragen standpunt te komen over de al jaren aanslepende materie van de voeding aan boord van de tender, de kotter, de Zeehond,... Volgens de voorzitter is de huidige regeling niet optimaal. Er zijn voor hem twee mogelijkheden:
- ofwel gratis voeding met aanrekening als voordeel in natura (een aanrekening die vandaag ten onrechte gebeurt door het zelf betalen van de voeding). Dit is de situatie zoals ze vandaag is voor de kapitein en stuurman.
- ofwel een aanrekening van de reële kostprijs zoals dit vandaag het geval is. Er kan dan wel geen sprake meer zijn van een aanrekening als voordeel in natura.
ACOD koos altijd voor gratis voeding en het VSOA sloot hierbij aan.

Omdat een vakbond nog eens de berekening wil zien van beide systemen, werd er een nieuwe vergadering belegd waarop de exacte berekeningen worden gegeven. De ACOD drong aan op een onmiddellijke beslissing, maar de voorzitter poneerde dat de opdracht van zijn minister was dat er een akkoord van alle vakbonden moet zijn. De bedoeling is dat er met één voorstel naar het sectorcomité wordt gegaan. Er werd ook fijntjes gesteld dat als de vakbonden al eerder overeengekomen waren, deze zaak al jaren geleden geregeld was. Waarvan akte, maar hier aanvaarden we de zwarte piet niet.

De overheid wilde tijdens de eerste vergadering van de werkgroep nog geen inhoudelijke discussie voeren. Er werd toch aangedrongen om het standpunt van de DAB Vloot en het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) te kennen. Zij bleven en blijven bij het eerder ingenomen standpunt dat zij gratis voeding willen verstrekken. Ook de voorzitter is van mening dat dit wellicht de beste oplossing is, maar dat er moet gekeken worden of dit binnen de onlangs gemaakte afspraken voor het sectoraal akkoord kadert. Op dat punt zijn wij formeel: tijdens de onderhandelingen over het sectoraal akkoord is duidelijk afgesproken dat de problematiek van het voedingsgeld niet binnen het luik van het sectoraal akkoord valt.

Het ACV beweerde dat er een 'billijkheidsafweging' moet worden gemaakt, omdat de personeelsleden van de rededienst dan uitgesloten zijn van gratis voeding, hoewel zij ook warm eten aan boord en zij de enige zijn die nog zullen moeten betalen voor hun voeding. Deze bewering werd onmiddellijk door MDK, de DAB Vloot en de andere vakbonden weerlegt. Deze personeelsleden betalen immers niet voor voeding aan boord en er wordt hen ook geen voeding vanuit DAB Vloot ter beschikking gesteld.

ACOD gaat nog voor een onmiddellijke opheffing van de aanrekening als voordeel in natura, maar de voorzitter wil eerst een eensgezind standpunt.

Eddy Hendryckx, Hilaire Berckmans