De Regie der Gebouwen, haar geld, haar personeelsleden
Een artikel in de krant 'Le Soir', een televisie-uitzending op RTBF over een onderzoek bij de Regie der Gebouwen... en zie, het publiek (her)ontdekt de buitensporige verspilling van ons overheidsgeld, naar aanleiding van de 'sale and lease back'. Achter deze formule gaat een verschijnsel schuil, dat een paar jaar geleden de kop opstak in België.
In feite verkoopt de Staat zijn gebouwen aan de privésector om ze vervolgens terug te huren. De bedoeling van deze sinds eind 2000 ingevoerde kunstgreep is de begroting rond te krijgen en te kunnen beantwoorden aan de Europese vereisten. De journalist van 'Le Soir' had het over een verlies van 874 miljoen.
Laten we de zaken eens duidelijk op een rijtje zetten. Als burgers kunnen we niet anders dan verontwaardigd reageren op dergelijke knoeierij. Dit is geld dat aan andere zaken besteed had kunnen worden zoals aan gezondheid, onderzoek, enz. Nochtans hoeft men geen groot geleerde te zijn om te beseffen in welke financiële afgrond de staat zou worden gestort. Dit is dus het liberale beleid.
Als vakbondsmensen moeten we waken over de arbeidsvoorwaarden van de personeelsleden van de Regie der Gebouwen. Hoe kan de Regie haar opdrachten nog optimaal vervullen wanneer een groot deel van het budget van deze instelling wordt aangewend om huurgelden te betalen?
De Regie staat ten dienste van de Staat. Wanneer de politieke beslissingnemers haar vragen een gebouw neer te poten, dat gaat de Regie aan de slag maar is ze niet verantwoordelijk voor het feit dat dit gebouw al dan niet wordt gebruikt.
De ACOD sluit zich aan bij de grote verwarring en zelfs woede van de personeelsleden van de Regie, die eens te meer getuige zijn van patrimoniumverlies en hun negatief imago in de openbare opinie nog eens bevestigd zien. De Regie beschikt over bekwaam personeel dat soms in heel moeilijke omstandigheden moet werken. We blijven er rotsvast van overtuigd dat deze sterke en goed werkende openbare dienst in stand moeten worden gehouden.