Ecologische mobiliteit bij de Vlaamse overheid: de paaldans van de Vlaamse leidend ambtenaren
Zoals we in de vorige editie berichtten, werden bij de recente wijziging van het Vlaams Personeelsstatuut enkele mobiliteitsmaatregelen en uiteraard ook ‘andere bepalingen’ aangepakt. Een in het oog springende maatregel is dat elke administrateur-generaal en secretaris-generaal een laadpaal thuis krijgt geplaatst, volledig op kosten van de Vlaamse overheid – van uw belastinggeld dus.
De nieuwe maatregel in het Vlaams Personeelsstatuut luidt als volgt: “Op basis van de inschrijvingsprijzen van het raamcontract kan aangegeven worden dat de prijs van een oplaadpunt, naargelang de wijze van uitvoering (enkel of dubbel stopcontact, wallbox of laadpaal) minimum 873 en maximum 2520 euro excl. btw bedraagt, geleverd en geplaatst. De jaarlijkse onderhoudskost bedraagt maximum 189 euro excl. btw. De kostprijs voor schouwing, enkel te innen bij niet-bestelling, bedraagt 150 euro excl. btw. Deze laadinfrastructuur kan ook privatief gebruikt worden door voertuigen van medebewoners en privatieve bezoekers mits dezen beschikken over een eigen laadpas.”
Louter en alleen privé
Als naïevelingen dachten wij dat de Vlaamse regering het aantal publieke laadplaatsen voor elektrische wagens wou uitbreiden door voor de woning van de leidend ambtenaren een paal te plaatsen voor iedereen toegankelijk. Niets is minder waar. Ze krijgen allen een paal in huis geplaatst enkel voor hen alleen.
We waren er bovendien van overtuigd dat de kosten van de plaatsing van de ‘eigen paal’ ten koste ging zijn van de leidend ambtenaar. Weer mis. Het mobiliteitskrediet voor een leidend ambtenaar bedraagt 14.400 euro op jaarbasis, dus 1200 euro per maand. Dit maandbedrag is gebaseerd op de ‘leaseprijs huurwagens’, voor een dienstwagen ‘statuswagen – klasse 1 – benzine’. Het bedrag van 14.400 euro wordt echter verhoogd tot 21.600 euro op jaarbasis of 1800 euro per maand indien de titularis van een management- en projectleidersfunctie van het N-niveau een elektrisch of plug-in hybride dienstvoertuig klasse 1 verwerft. Het gaat hier dan om een dienstwagen met motorisatie ‘benzine/hybride’ of benzine/CNG die qua mobiliteitskrediet valt onder de motorisatie ‘benzine’. Voor een bedrag van 7200 euro extra voor een dergelijke wagen dachten we dat de aanschaf van een laadpaal er wel zou inbegrepen zijn! Niet dus!
Laadpaal of schandpaal?
Het graaien door de hoogste categorie van Vlaamse ambtenaren, volop gesteund voor de Vlaamse regering, stopt niet. Zou het zijn omdat 84 van de 87 geplaatst zijn door de huidige regeringspartijen? De laadpaal wordt zo stilaan een schandpaal.
Jan Van Wesemael, Chris Moortgat
[ACOD Overheidsdiensten]