FENTAP: Water verdedigen, is het leven verdedigen
In 2008 startte ACOD een partnerschap met FENTAP, de Peruviaanse watervakbond. Tribune houdt u regelmatig op de hoogte van het reilen en zeilen van onze partner via uitreksels van de nieuwsbrief die wij uit Peru ontvangen. Op onze website vindt men de volledige nieuwsbrief terug.
De Federatie van Arbeiders in de Drinkwater- en Rioleringssector van Peru is uitermate blij met de nieuwsbrief. Het is een eerste uitwisseling over activiteiten en doelstellingen, over de strijd voor een waardig bestaan en betere arbeidsomstandigheden voor de mannen en vrouwen die in de Peruviaanse drinkwater- en rioleringssector zijn tewerkgesteld. De ervaring van de ACOD in het verwerven van rechten en in het behoud en de herwaardering van openbare diensten voor iedereen, beschouwen ze als een voorbeeld. Dankzij onze steun kunnen ze strijden tegen de nieuwe privatiseringsgolf in hun land.
Wat is FENTAP?
FENTAP werd opgericht in 1981 en is een overkoepelende democratische vakbondsorganisatie die alle arbeiders in de drinkwater- en rioleringssector vertegenwoordigt en hun fundamentele arbeidsrechten verdedigt en beschermt. Ze groepeert 50 basisvakbonden van de 53 waterbedrijven en telt ongeveer 8000 leden.
Voor FENTAP is het recht op water een mensenrecht en de basis voor duurzame ontwikkeling. FENTAP ijvert daarom voor de uitwerking van een nieuwe Algemene Waterwet. Een nieuw saneringsbeleid is nodig, waarbij openbare diensten in openbare handen blijven. Alle werknemers hebben recht op waardig werk, via de uitbouw van een sociale dialoog. De rechten van vrouwen en jongeren uit de watersector moeten uitgewerkt worden zowel thuis, op het werk, als binnen de vakbond en de maatschappij. Er is nood aan een gemeenschappelijk beleid in de Andes-gemeenschap rond eerlijke en gelijke integratie: bevordering van openbare bedrijven, verdediging van de natuurlijke en biogenetische hulpbronnen, en dergelijke meer.
Alternatief tegen privatisering
FENTAP strijdt tegen de privatisering van water en waterconcessies, tegen de publiek-private overeenkomsten en tegen de ontmanteling van openbare bedrijven. Als alternatief verwijst FENTAP naar publiek-publieke samenwerking. In dat model werken openbare bedrijven samen die respect hebben voor arbeidsrechten en een participatieve democratie voor de bevolking bevorderen. Bij een publiek-publieke samenwerking doet een democratisch management systematisch openbare investeringen, gericht op modernisering, efficiëntie en vooral op een groter bereik en een betere kwaliteit van het drinkwater, de rioleringen en de behandeling en recyclage van afvalwater.
Campagnes
De campagne tegen de privatisering van het water, van de openbare saneringsbedrijven en van de drinkwater- en rioleringsdiensten in Lima toonde aan dat de privatisering in de regio Tumbes mislukt was. De campagne verzette zich tegen decreten die verdere privatiseringen en beursverkopen toelieten. In de campagne om vakbondsrechten en -vrijheid te verdedigen ijverde FENTAP voor de afschaffing van een decreet dat van de sociale strijd een misdaad maakt. In de campagne voor de verdediging van waardig werk met arbeidsrechten en sociale dialoog bestreed FENTAP de outsourcingswet, eiste de vakbondsorganisatie respect voor collectieve overeenkomsten en ijverde ze voor een verhoging van lonen, salarissen en pensioenen en tegen de stijging van de levenskost.
Bezoek de FENTAP-website www.fentap.org.pe met gedetailleerde informatie over de activiteiten en over de sector op nationaal en internationaal vlak. Naast het viermaandelijkse tijdschrift Agua, zijn beeldverhalen het meest succesvolle communicatiekanaal van FENTAP. Ze zijn al vertaald en in de Expo van Zaragoza tijdens de waterweek werden de verhalen in een Peruviaans boek gebundeld: “Water is een mensenrecht”. Dit stripboek is ook beschikbaar in het Engels en het Frans.