Flexi-jobs in de bus-sector: één woord: bespottelijk!

 


De septemberverklaring leverde onze sector een wrang gevoel op. Hoewel De Lijn niet rechtstreeks en extra benadeeld is (na alles wat al voorafging), kunnen we niet jolig zijn over de tendens. De liberale logica, het flexibiliseren van de arbeidsmarkt om zo een oplossing de bieden aan het chauffeurstekort, is volgens ACOD TBM bespottelijk.


Al jaren trekken de vakbonden aan de alarmbel als het gaat over het aantrekkelijk maken van de job van buschauffeur. In 2019 sloten we trouwens nog een cao hierover af. Naderhand moesten we de directie aanmanen hiermee effectief aan de slag te gaan. Dít is voor ons de weg vooruit in de aanpak van personeelstekorten, zeker niet het faciliteren van flexi-jobs.

Terwijl deze flexi-jobs voorlopig niet toegelaten worden bij De Lijn, is dit vanaf nu wel het geval bij de onderaannemers. Over dit precedent maken we ons terecht zorgen. We hebben daarom ons oor te luisteren gelegd bij onze partners: hoe moet het verder en hoe zullen we reageren? De krijtlijnen zijn uitgezet en zullen aan de betrokken instanties overgemaakt worden.

‘Veiligheid troef’ is altijd onze slogan geweest, we vinden het bijgevolg absurd dat cumuleren binnen onze sector een optie is. Wat met rij- en rusttijden? Kan het bijvoorbeeld zomaar dat iemand na een volledige dienst nog gaat flexi-jobben in het leerlingenvervoer?

Uit studies van ETF (Europeeën Transport Workers Federation) is gebleken dat een aanzienlijk aantal chauffeurs al vermoeid achter het stuur zit, met alle veiligheidsrisico’s van dien. Wanneer cumuleren mogelijk gemaakt wordt, zou de situatie wel eens helemaal kunnen ontsporen. ACOD TBM vraagt zich af wie de verantwoordelijkheid zal opnemen in het geval van een oververmoeide chauffeur die kinderen vervoert en een zwaar ongeval veroorzaakt.

Naast de veiligheidsperikelen, heeft deze kwestie ook een andere weerslag op De Lijn. De druk om nóg meer in te zetten op zogenaamd efficiënte planning van chauffeurs zal alsmaar toenemen. Indien men dit in de toekomstige ‘benchmarks’ niet corrigeert, zal De Lijn altijd als slechtste van de klas beoordeeld worden en zal de roep van het management om hier ook flexi-jobs toe te laten, enorm zijn.

Het is dus in ieders belang dat we hieraan een halt toeroepen. Voor ACOD zijn betere werkomstandigheden én betere verloning het reddingsmiddel om het beroep chauffeur opnieuw aantrekkelijker te maken. En veiliger voor iedereen.

Wij gaan voor een betere toekomst voor iedereen die werkt in onze sector, maar evenzeer voor onze reizigers.

 

Stan Reusen