Fluvius: Mislukte start met falend sociaal overleg


Al zowat een jaar geleden heeft ACOD Gazelco gevraagd om tijdig en grondig de integratie van Eandis en Infrax in Fluvius ook op sociaal vlak voor te bereiden via overleg met de syndicale organisaties. Vond die vraag gehoor? Een stand van zaken.

Veel te laat is er een bereidheid bij de werkgevers gevonden om hieraan te willen beginnen werken. En eenmaal het overleg ogenschijnlijk toch opgestart werd, verliepen de gesprekken uiterst moeizaam, in tegenstelling tot wat sommige publicaties van werkgevers lieten uitschijnen.

Geen duidelijke overlegstructuur

Hoofdoorzaak voor het moeilijke sociale overleg was de wisselvallige manier van de werkgevers om voorstellen te formuleren. Dat hypothekeerde regelmatig de normale besprekingen. Resultaat van een nooit gezien aantal vergaderingen (die dus veel te laat opgestart zijn) is nu dat er helemaal nog niets concreet tot stand gekomen is: er is geen 40-urige werkweek voor het huidige Eandis-personeel (Fluvius) door allerhande patronale capriolen.
Evenmin is er een concrete afspraak omtrent mogelijke overgangsvoorwaarden voor het contractueel Infrax-personeel (onder andere behoud van statutaire bepalingen, loon- en arbeidsvoorwaarden, inschaling in functies en barema’s, lokale voordelen, uurroosters, wachtdiensten, pensioenen, vakantiedagen, verzekeringen enzovoort). Zij werden daardoor niet op 1 juli 2018 geïntegreerd in Fluvius en er zijn ook geen overlegstructuren voor enige vorm van sociale dialoog afgesproken.

Vakbondsvoorstellen voor continuïteit

ACOD Gazelco deed vier voorstellen om alsnog een continuïteit in de gebundelde werkzaamheden te kunnen waarborgen, in afwachting van een toepasbaar akkoord over alles wat nodig is hiervoor:

■ Werken met een driepartijen-overeenkomst (tussen twee werkgevers en de betrokkenen).
■ Verder blijven werken in de huidige context met twee gescheiden hiërarchieën (voorlopig verandert er niets).
■ Alle contractuelen van Infrax statutaire ambtenaren maken en via een terbeschikkingstelling tewerkstellen binnen Fluvius (ook perfect mogelijk).
■ Sneller en efficiënter overleg om akkoorden te verkrijgen, zodat een integratie mogelijk was (perfect haalbaar toen we dit vroegen, maar dus niet gerealiseerd vóór 1 juli 2018).

Helaas werd niets hiervan weerhouden. In de plaats hiervan kregen we een kwaadwillige inbreuk op onze sectorregels geserveerd als enige oplossing.

Opletten met dienstverleningsovereenkomsten

Tijdens de tweede helft van juni werden wederzijdse ‘dienstverleningsovereenkomsten’ afgesloten tussen Eandis en de vijf betrokken intercommunales (Riobra, Iveg, Infrax West, PBE en Infrax Limburg). Dit zijn onderaannemingscontracten waarvoor geen akkoord gegeven werd door ACOD Gazelco. Meer nog, ACOD Gazelco heeft zich expliciet verzet (ook in het paritair comité 326) tegen deze constructie, omdat het een flagrante inbreuk vormt tegen zeer belangrijke sectorale regels inzake uitbesteding van werk aan derden.
Het argument van de werkgevers – dat de betrokken intercommunales en Eandis voor elkaar geen derden zijn – houdt geen steek, aangezien ze verschillende rechtspersonen zijn (het Hof van Cassatie deed hierover reeds uitspraak). Niemand kan hiervan het tegendeel aantonen.
ACOD Gazelco heeft, via de CEO’s van Eandis en Infrax, aan de beide werkgeversfederaties (Febeg en Synergrid) gevraagd om te willen bevestigen dat deze constructie geen precedentwaarde zou vormen in onze sector. We kregen het bevestigende antwoord dat “de tijdelijke oplossing van dienstverleningsovereenkomst die gesloten zou worden om de fusie van Infrax en Eandis op 1 juli 2018 te laten doorgaan enkel voor dit doel gebruikt wordt en dus geen enkele precedentwaarde voor onze sector betekent.”
Voor ACOD Gazelco is dit een waarborg. Voorlopig houden we nog in beraad welke verdere reactie zou kunnen volgen op mogelijke gevolgen van deze werkgeversconstructie. ACOD Gazelco heeft een juridische analyse van de betrokken ‘dienstverleningsovereenkomsten’ laten uitvoeren, die ook overgemaakt werd aan de directies van Eandis en Infrax. De conclusie: door deze constructies wordt rechtsonzekerheid gecreëerd, vooral op het vlak van werkgeversgezag.

Niet besparen ten koste van het personeel

We hopen dat iedereen inziet dat de grootschalige besparingsronde, hetgeen ook volgens ons de voornaamste bestaansreden wordt van Fluvius, niet mag plaatsvinden ten koste van alle betrokken werknemers. Of het nu gaat over hun statuut, verworvenheden, lonen, functies, sectorale beschermende tewerkstellingsregels of noem maar op, niets daarvan mag afgebroken worden door deze plannen. En zoals steeds het geval is, zal ACOD Gazelco een vastberaden standpunt innemen en dat samen met jullie kracht bij zetten waar nodig, hetgeen mogelijk een intensieve inspanning kan worden op langere termijn.

Jan Van Wijngaerden