Gevangenissen: ongenoegen houdt aan
Dat de vele beloftes van voormalig federaal minister Turtelboom nooit uitgevoerd zouden worden, was de ACOD al langer duidelijk. Maar wat haar kabinet realiseerde daags na de verkiezingen tart alle verbeelding.
Er was ons beloofd dat de 2% besparing bij de federale ambtenaren niet van toepassing was op de FOD Justitie. Dat er ondertussen al langer verdoken bespaard werd, merkten we al langer bij de griffies en parketten.
Op 26 mei werden de vakbonden plots op de hoogte gesteld dat er ook bij de FOD Justitie 2% extra bespaard moet worden op het personeelsplan 2014. Bovendien zou dit gelden voor al het personeel. Van een timing gesproken!
Geen aanwervingen meer
Aanwervingen bij het gevangenispersoneel waren en zijn niet meer mogelijk. De verwachte stakingen in de gevangenissen van Leuven-Centraal en Merksplas door het personeelstekort en het teruggeschroefde personeelskader bleven niet uit. In Merksplas alleen al bedraagt het achterstallig verlof ongeveer 12.000 dagen, opgebouwd sinds 2011. Uiteraard ging geen van de vakbonden akkoord met het voorgestelde personeelsplan, maar het kalf was al verdronken en van onderhandelen was geen sprake meer.
Drukke herfst op komst
ACOD AMiO wacht ondertussen met veel ongeduld op de volgende minister van Justitie. Dat ook in de toekomst verdere besparingen op de onderhandelingstafel zullen liggen, valt te verwachten. Hoe dan ook is er nood aan een oplossing als we met minder personeel moeten werken. Zo moeten we misschien nadenken over het veranderen van de organisatie ‘binnen de muren’.
Minder personeel betekent dat we de kerntaken van de ‘cipier’ niet meer kunnen uitvoeren en jammer genoeg zal het dagelijks leven van de gedetineerde daaronder lijden. Dit is de keuze van de overheid. Het personeel wil immers iedereen op een menselijke, veilige en humane manier zijn opsluiting laten ondergaan. Het ziet er naar uit dat we ons mogen voorbereiden op een druk en actief najaar.
Gino Hoppe