Het kloppende hart van ACOD Onderwijs: engageer je in de vakbond!


ACOD Onderwijs wordt gedragen door bijna 2000 militanten. Sommige van hen zitten alleen in één van onze besturen of commissies, maar de meeste zijn (ook) afgevaardigde in hun school of centrum. En toch zijn er nog instellingen waar onze vakbond geen vertegenwoordiger heeft. Misschien kan jij je steentje bijdragen en die blinde vlekken mee uitwissen.

Is dat erg, een school zonder afgevaardigde?

Zeer zeker! In scholen mét een afgevaardigde is minder sociale onrust en worden individuele problemen sneller opgelost. Ook directeurs en schoolbesturen hebben daar baat bij. De afgevaardigde signaleert problemen voor ze escaleren of kaart ze aan tijdens onderhandelingen of overlegmomenten. Collega’s met een probleem worden sneller opgevangen en eventueel doorverwezen naar het ACOD-secretariaat.
Als je je engageert als afgevaardigde, bewijs je iedereen een dienst. Een afgevaardigde is immers geen ‘ambetanterik’ die de directeur het leven zuur maakt. Neen, als afgevaardigde kan je meewerken aan een positief sociaal klimaat op school en kan je ervoor zorgen dat iedere collega krijgt waarop hij recht heeft. Uiteindelijk profiteren ook de leerlingen daarvan.

Wat houdt die job in?

Hierboven hebben we al een tipje van de sluier opgelicht. Als afgevaardigde vertegenwoordig je onze vakbond op de werkvloer. Je bent het eerste aanspreekpunt voor je collega’s en het gezicht van ACOD in je school of centrum.
Je vangt leden op als ze vragen of problemen hebben. Als het nodig is, verwijs je hen door naar onze secretaris in je regio of provincie. Als er problemen of onrust op school of in het centrum zijn, dan spreek je je directeur aan.
Je informeert onze leden en de andere collega’s, bijvoorbeeld door affiches op te hangen of door vergaderingen te beleggen.
Je zetelt voor ACOD in het onderhandelings¬comité van je school of centrum. Je kan ook deel uitmaken van onze delegatie in het onderhandelingscomité op een hoger niveau, bijvoorbeeld de scholengemeenschap, de scholengroep, de gemeente,...

Moet ik dat allemaal (alleen) kunnen?

Iedere afgevaardigde krijgt tijd om te groeien in zijn rol. Niemand verwacht dat je vanaf dag één alles onder de knie hebt. Daarom krijg je de tijd om alles te leren. Bovendien hebben wij vaak meer dan een afgevaardigde per school of centrum en kan ieder lid van zo’n syndicaal team zich toeleggen op de taak die hem het beste ligt. De ene afgevaardigde vindt zijn draai misschien eerder in onderhandelingen, de andere legt zich liever toe op de regelgeving. Je mag bovendien nooit vergeten dat je steeds kan terugvallen op onze secretarissen in je regio of provincie.

Hoe krijg ik dat allemaal onder de knie?

ACOD Onderwijs meent dat een goed gevormde militant het verschil kan maken. Daarom organiseren wij vormingen voor onze afgevaardigden. We willen je niet alleen een brede syndicaal-maatschappelijke basis meegeven, maar je ook ‘technisch’ opleiden. Zo weet je een en ander over de regelgeving, en krijg je zicht op wat je kan aankaarten en wat buiten je bevoegdheid valt.
Bovendien proberen we je ook in contact te brengen met afgevaardigden van andere scholen en centra, zodat je van elkaar kan leren.

Heb ik ook rechten als afgevaardigde?

Je directeur kan je niet zomaar afrekenen op je handelingen als afgevaardigde. Vakbonds¬werk mag geen invloed hebben op je evaluatie en kan niet leiden tot tuchtprocedures.
Bovendien is er een kleine compensatie voor je inzet: als afgevaardigde ben je niet verplicht om plage-uren op te nemen. Met dit gebaar drukt de overheid haar erkentelijkheid uit voor je engagement.
Ten slotte kan je rekenen op de steun van onze secretaris in je regio of provincie. Als je raad zoekt, als je op een probleem stoot, dan kan je daar terecht.

Hoe begin ik eraan?

Als er in je school of centrum al een ACOD-afgevaardigde is, dan kan je best eerst met hem praten. Ziet hij het zitten dat jullie samen een syndicaal team vormen, dan stappen jullie samen naar onze secretaris in je regio of provincie.
Als er in je school of centrum geen afgevaardigde van ACOD Onderwijs is, dan stap je rechtstreeks naar het ACOD-secretariaat.
Iedere provincie heeft eigen procedures voor de verkiezing en aanstelling van afgevaardigden. Raadpleeg dus zeker je ACOD-secretaris (www.acodonderwijs.be/contacteer-ons/)!

Het ACOD-team dankt jullie alvast om onze doelstelling ‘een afgevaardigde in elke school’ te helpen bereiken. Wij gaan ervoor, jullie ook?

► In de volgende nummers van Tribune laten we onze afgevaardigden aan het woord. Waarom zijn zij ermee begonnen? Wat drijft hen? Waar hebben zij het verschil gemaakt?

nancy.libert@acod.be