Interview Luk Vandenhoeck
Het zijn spannende weken voor de VRT. De directie heeft een besparingsplan van 65 miljoen euro klaarliggen voor 2011. We vroegen wat meer uitleg aan Luk Vandenhoeck, algemeen secretaris van ACOD VRT.
Weet je al wat de inhoud van het plan is?
Luk Vandenhoeck: “Ja, we hebben dinsdag 16 maart het plan gekregen. En het was zoals we verwacht hadden. Als men in een arbeidsintensief bedrijf met een begroting van rond de 400 miljoen zo'n 65 miljoen wil besparen, kan dat niet anders dan naar rampzalige toestanden leiden. Zowel de tewerkstelling, het aanbod naar kijkers, luisteraars en internetgebruikers en de bestellingen bij de private audiovisuele sector krijgen een serieuze klap. Wij hadden in die zin dan ook een memorandum opgemaakt met de drie vakbonden. Op 3 en 4 maart bezorgden we dat aan de minister van Media en aan het directiecomité en de raad van bestuur van de VRT. Daardoor hebben we voorkomen dat de Raad van Bestuur op 15 maart al een beslissing nam, waardoor we voor voldongen feiten hadden gestaan.
Wat is jullie standpunt over de toekomst van de VRT? Het is toch crisis voor iedereen?
Luk Vandenhoeck: “Wij aanvaarden de extra besparingen gevraagd door de Vlaamse regering niet. De huidige beheersovereenkomst is al één en al besparing, tot en met een personeelsvermindering van 150 voltijdsequivalenten. Daarbovenop nog eens 40 miljoen extra gaan zoeken, is niet haalbaar. De regering en de minister van Media hebben al in verschillende verklaringen gezegd dat de besparingen geen weerslag mogen hebben op de kwaliteit van de programma’s en op de tewerkstelling. We zullen ze aan hun woord houden in de onderhandelingen die nog komen. Wij vinden dat de huidige beheersovereenkomst moet nageleefd worden vanuit de twee kanten: de VRT en Vlaamse overheid. Nu de VRT een kopje kleiner maken, heeft grote gevolgen voor de nog te onderhandelen beheersovereenkomst 2012-2017. Het vertrekpunt van die onderhandelingen is immers de actuele toestand, dus de – mogelijk – afgeslankte VRT van 2011. Wij staan achter een grondig debat over de rol van de openbare omroep, en die mag gerust wat minder commercieel zijn. Dat debat kan echter alleen maar sereen gevoerd worden zonder financieel hakmes in onze nek.”
Zijn er dan stakingen te verwachten in de komende weken?
Luk Vandenhoeck: “Er is nu een akkoord dat eerst iedereen ingelicht wordt en dat er daarna ook een gesprek komt tussen de raad van bestuur en de vakbonden. Dan komen er onderhandelingen over het geheel van plan. Efficiency, daar gaan we mee akkoord en zoals overal zijn er zulke zaken te vinden. Besparingen in de zin van afbraak van het aanbod en daarmee gepaard gaande tewerkstelling zullen op ons njet botsen. Hoe dan ook staat het gemeenschappelijk vakbondsfront sterk en is het personeel waakzaam. De beste oplossing is dat na de onderhandelingen een gemeenschappelijke delegatie van directie, vakbonden en raad van bestuur naar de regering trekt met de boodschap dat de gevraagde besparingen onmogelijk zijn zonder een serieuze inkrimping van het aanbod, van de tewerkstelling en van de samenwerking met de private sector. Als directie en raad van bestuur niet moedig genoeg zijn om de zaken te zeggen zoals ze zijn of als de regering geen oor heeft naar dat gezamenlijk pleidooi, dan nemen vakbonden en personeel hun verantwoordelijkheid op.”
De kranten staan vol van de plannen en van de commentaren, ook die van de vakbonden?
Luk Vandenhoeck: Interessant is dat eindelijk de aap uit de mouw komt in die discussie, namelijk dat de verzwakking van de VRT niet alleen vanuit een besparingsoogpunt wordt verdedigd. Een deel van de politiek heeft ook de bedoeling om zo de private zenders en andere mediaspelers meer zuurstof te geven. Overigens is dat ook de reden waarom de besparingen die de VRT worden opgelegd 4 keer zwaarder zijn dan het gemiddelde van de Vlaamse administratie.
Op www.acodcultuur.be leest men meer over de redenen waarom besparingen niet kunnen, in het document “ACOD VRT zegt 12 x neen aan de besparingen”. Ook andere documenten van ACOD-VRT zijn daar terug te vinden.