Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen: museum in de steigers
Op 19 september 2008 besliste de Vlaamse regering haar goedkeuring te geven aan het besluit tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap (IVA) Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Wat zijn de gevolgen voor het personeel en het syndicaal overleg?
Voorheen maakte het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) deel uit van het agentschap Kunsten en Erfgoed, dat op haar beurt onder het beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media (CJSM) ressorteert. De overdracht van de personeelsleden naar het IVA KMSKA is materie waarover dient te worden onderhandeld op het sectorcomité XVIII. Dit punt werd geagendeerd op 19 januari 2009. Alvorens het protocol tussen overheid en vakbonden wordt ondertekend, zijn nog enkele kleine tekstwijzigingen aangebracht.
Gevolgen personeel
Het personeel werkzaam binnen het KMSKA wordt vanaf 1 januari 2009 overgedragen van het IVA Kunsten en Erfgoed naar het IVA KMSKA. Noch op het personeelsbestand, noch op het personeelsbudget heeft de overdracht enige weerslag. Concreet betekent dit dat er voor de 88 personeelsleden niets verandert. Noch hun functie, noch hun graad of verloning wijzigen. Zij blijven tevens aanspraak maken op hun toelagen, vergoedingen en sociale voordelen. De overheveling heeft geen enkele weerslag op de statutaire rechten.
Gevolgen syndicaal overleg
Tot nu vond het overleg tussen overheid en vakbonden plaats in het basisoverlegcomité (BOC). Na de operationalisering van de instelling als IVA en volgens de afspraken binnen het beleidsdomein CJSM, wordt het entiteitsoverlegcomité (EOC) 8.4 opgericht. Daar wordt overlegd over dezelfde materie als in het BOC.
Een eerste agendapunt is een reglement van orde met onder andere de afspraken rond frequentie van vergaderen, indienen van agendapunten, bezorgen van notulen en vaststellen wie deel uitmaakt van de vaste delegaties.
In het EOC zal eveneens een arbeidsreglement moeten worden goedgekeurd. Binnen de ACOD hebben we al ruime ervaring opgedaan in het overleg daarover. Daaruit blijkt dat een arbeidsreglement een uiterst belangrijk werkinstrument is voor de personeelsleden. In overleg met onze leden zullen we er dan ook voor zorgen dat een degelijk arbeidsreglement wordt opgesteld.
Gevolgen verbouwingen
Heel wat (vooral contractuele) personeelsleden zijn bezorgd over het feit dat de verbouwingswerken zullen leiden tot een sluiting van het KMSKA en over de weerslag daarvan op hun tewerkstelling. Wij vroegen dan ook verduidelijking hierover op het sectorcomité. De overheid bevestigde de sluiting, maar gaf aan dat een precieze datum nog onzeker is. Wellicht sluiten de zalen vanaf 1 januari 2011 en dit voor een vooropgestelde termijn van twee jaar. Het personeel wordt overgebracht naar andere locaties, o.a. naar de Verlatstraat en het MAS (Museum aan de Stroom). Tot tweemaal toe bevestigde de overheidsdelegatie dat er voor de 65 contractuelen geen afvloeiingen zijn voorzien. De ACOD engageert zich om dit dossier van nabij te blijven volgen.
Voor vragen kan men zich wenden tot:
- Greta Van Broeckhoven, ACOD-afgevaardigde voor het KMSKA, greta.vanbroeckhoven@kmska.be, tel. 0478/51.26.24
- Patrick Marivoet, gewestelijk secretaris ACOD Overheidsdiensten gewest Antwerpen
patrick.marivoet@acod.be, tel. 0478/99.08.95
- Liliane Jans, stafmedeweker ACOD Overheidsdiensten
liliane.jans@telenet.be, tel. 0485/61.42.96
- Hilaire Berckmans, algemeen secretaris
hilaire.berckmans@acod.be, tel. 02/508.58.64.