Neen aan de privatisering van de postdiensten

 


Eind augustus vond het UNI World Congress plaats in Philadelphia, een internationaal congres met vakbonden vanuit de hele wereld. Ik had de eer om onze vakbond daar te vertegenwoordigen en heb er met verscheidene collega's van andere postvakbonden gepraat. Er werden panelgesprekken en discussies gehouden en ervaringen uitgewisseld. Een korte impressie.


In veel landen is er grote discussie over de universele dienstverlening. Moet deze blijven bestaan of moet er worden geprivatiseerd? In de vele gesprekken kwamen telkens dezelfde bezorgdheden naar boven. Privatisering zorgt voor een ongelooflijk slechte dienstverlening en de arbeidsomstandigheden in de postsector gaan er sterk op achteruit. Door de onderlinge concurrentie in de privésector werken velen in schimmige omstandigheden met schijncontracten en worden de dragers uitgebuit en onderbetaald.

Door al wat er de voorbije maanden gebeurde en waardoor bpost in het nieuws kwam, vinden de liberale partijen N-VA en Open Vld het hoog tijd dat er aan privatisering wordt gedacht. Deze partijen vinden het goed dat mensen met slechte contracten werken, onderbetaald worden, dat er schijnzelfstandigheid heerst. We hebben de wantoestanden gehad bij onze concurrenten PostNL en DPD. Dit is wat de private markt ons brengt.

De premier van België Alexander De Croo en de Vlaamse minister-president Jan Jambon hebben hoogdringend een onderhoud gehad met de topman van Ineos om te beklemtonen dat de beide regeringen er alles zullen aan doen om de investeringen van Ineos in de Antwerpse haven te vrijwaren. Het gaat hier over 450 arbeidsplaatsen. Maar bpost stelt in België 26.000 mensen tewerk! Dit is echter niet belangrijk, hier moet ‘de markt spelen’ en zijn arbeidsplaatsen niet van tel. In geval van privatisering gaat de winst ten koste van de werknemers naar de concurrentie uit het buitenland (PostNL, DPD, DHL…).

Jobs bij bpost mogen in België en Vlaanderen verdwijnen van de liberale partijen, dat is niet erg, maar o wee als er een Brits chemisch concern zijn investeringen in het water ziet vallen. Dan is het kot te klein.

Wel kameraden, wij zullen blijven strijden tegen de privatisering van bpost, wij zullen blijven strijden voor de universele dienstverlening! Wij strijden voor jullie, de 26.000 werknemers van het bedrijf! Samen sterk.

 

Geert Cools