Non-profit en social profit: gemeenschappelijke eisenbundel nieuw Vlaams akkoord

Op 2 februari werd de eisenbundel afgegeven aan de Vlaamse regering voor het nieuwe Vlaams Intersectoraal Akkoord (VIA). De artistieke sector werd hierin niet opgenomen, wat aanleiding was tot heel wat kwaadheid in onze syndicale middens.

Op 2 februari was er een bijeenkomst van de militanten van de social profit sector van de drie vakbonden. Er waren zeker meer dan 2500 aanwezigen. Wij zijn al maanden bezig met de voorbereiding van ons eisenbundel als ABVV Social Profit. Onze vrienden van de BBTK en de Algemene Centrale waren het erover eens dat ook de artistieke sector geïntegreerd wordt in het VIA. Doch de christelijke vakbond LBC weigerde dit. We zijn verbolgen over zoveel eigenbelang. Mag de koek niet verdeeld worden over alle werknemers die gesubsidieerd worden door de Vlaamse overheid?
Wij hebben samen met Transcom Cultuur een brief geschreven aan minister-president Kris Peeters en minister van Cultuur Joke Schauvliege, omdat we ook voor de artistieke sector een sociale enveloppe wensen gereserveerd te zien bij het volgende VIA. De kunstensector krijgt procentueel meer subsidies dan het sociaal-cultureel werk van de Vlaamse overheid. Wij zien dan ook echt geen enkele reden om ons uit te sluiten.

Stevig sociaal investeringsplan

Een voldoende aanbod van kwalitatief hoogstaande en voor iedereen toegankelijke zorg en welzijn is in de komende jaren een enorme politieke en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zorgen voor mensen gebeurt door mensen. De nood aan bijkomende jobs in de non-profit/social profit sectoren biedt waardevolle tewerkstellingskansen. Om het nodige personeel te vinden èn om het te behouden, is de aantrekkelijkheid van de loon- en werkomstandigheden van essentieel belang. Kwaliteitsvolle jobs gaan hand in hand met kwaliteitsvolle zorg en welzijn. Kwaliteitsvolle jobs zijn jobs met een rechtmatig loon, werkbare werkomstandigheden die respect en ruimte bieden voor de combinatie met het eigen leven. Om kwaliteitsvolle zorg en welzijn voor iedereen te blijven waarmaken, moet er een stevig nieuw sociaal investeringsplan komen.
We geven een overzicht van enkele belangrijke elementen uit het eisenbundel.

Inkomen en koopkracht

- invoering van een nieuwe en moderne functieclassificatie met nieuwe loonschalen voor alle functies in de non-profit/social profit.
De nieuwe loonschalen moeten evenwichtig zijn voor alle functies, aangepast zijn aan de actuele inhoud van de functies, in een correcte loonspanning. Een verbetering in alle barema's en in de startlonen en een verlenging van de loonschalen ten opzichte van de duur van de loopbanen.
- erkenning van alle verworven dienstjaren uit alle non-profit/social profit sectoren.
- betere verloning voor de arbeidsprestaties op belastende werktijden.
- een volledige 13'de maand voor iedereen.
- verbetering van het aanvullend pensioen voor iedereen.

Tewerkstelling

- bijkomende jobs met het oog op de verbetering van de personeelsnormen in functie van de effectieve personeelsbezetting en de werkdruk; de invoering van personeelsnormen voor alle sectoren, diensten en functies; een beter vervangingsbeleid voor afwezige werknemers.
- controlemiddelen en afdwingbaarheid van de normen en de jobs.
- stabiliteit van de werknemersstatuten: beperking van de contracten van bepaalde duur; overgangsregels naar contracten van onbepaalde duur; recht op contractuitbreiding en voltijds werk.

Werkbaar werk en leefbaar leven

- bijkomende verlofdagen in functie van de anciënniteit, ook in het begin van de loopbaan en voor jongere werknemers; betaalde feestdag van de Gemeenschap, mogelijkheid tot drie weken aaneensluitende vakantie.
- een beter stelsel van zorgkrediet voor gezin en familie; een betere regeling sociaal verlof.
- recht op tijdskrediet en loopbaanvermindering met collectieve stelsels tijdskrediet.

Vorming, opleiding en begeleiding

- voortzetting van het opleidingsproject voor verpleegkundigen en uitbreiding naar alle sectoren en voor alle noodzakelijke functies.
- kwalificerende opleidingen voor werknemers om de doorstromingskansen te verbeteren.
- opleidingskansen voor werkzoekenden om een diploma in de sector te behalen.
- recht op vijf vormingsdagen per jaar voor alle werknemers in het kader van het sociaal overleg over het vormingsbeleid.

Overheidsmaatregelen tegen commercialisering zorg en welzijn

- overheidssubsidies voor zorg en welzijn moeten dienen voor de maatschappelijke doelstellingen en niet voor winstdoeleinden van de commerciële ondernemingen.
- geen dienstencheques in zorg en welzijn.
- concrete initiatieven in de erkennings- en subsidienormen.
- arbeidsbemiddeling van buitenlands zorgpersoneel moet een overheidsopdracht zijn in overleg met de sector.

Uiteraard is de belangrijkste eis van ACOD Cultuur dat onze sector ook wordt geïntegreerd in het VIA.