Open brief aan de politiek: denk aan het bpost-personeel!
Bpost is de jongste tijd veel te veel in het nieuws geweest. In normale omstandigheden zou dit geen probleem zijn, nu echter wel. We worden geconfronteerd met gelekte informatie door ex-topmanagers met als enige bedoeling het bedrijf schaden. Er zijn ook politici die denken dat ze kunnen scoren op de kap van bpost. Deze media-aanvallen hebben allemaal één zaak gemeen: dit is een aanval op jullie, het personeel.
Zoals ik het telkens in de media en in de vorige editie van Tribune beklemtoond heb, mag deze heisa niet ten koste gaan van het bpost-personeel. Laat het zeer duidelijk zijn: als het bedrijf ook maar iets wil compenseren op de kap van het personeel, is het syndicale oorlog! Spelletjes spelen zonder dat er rekening gehouden wordt met de 25.000 mensen die het goed voor hebben met het bedrijf, is verwerpelijk. We hebben dan ook in gemeenschappelijk front een open brief aan de politieke wereld gestuurd, die jullie hieronder vinden.
“Geachte Dames en Heren,
Sinds enige tijd kijken we machteloos toe hoe de media bpost aan de schandpaal nagelen.
We worden bedolven onder ongenuanceerde en straffe uitspraken van aan de zijlijn en het is gemakkelijk om te zeggen: “Dit moet en zal gebeuren” of “Er is geen andere keuze dan….”. Daarenboven krijgen we ook zeer harde kritiek op bpost en zijn medewerkers.
Deze uitspraken komen hard binnen bij de 25.000 medewerkers van bpost. Bovendien is het bedrijf dat jullie bekritiseren een multicultureel sociaal model. Inderdaad, alle nationaliteiten en culturen werken als één grote familie in harmonie samen voor het welzijn van ieder van ons.
Als jullie over privatisering spreken, dan zijn het deze mensen en hun families die achterblijven met schrik voor de toekomst, onzekerheid en heel veel vragen…
Het zijn deze 25.000 medewerkers die ervoor zorgen dat de kranten, tijdschriften, brieven en pakjes op hun bestemming geraken en dat jullie geholpen worden in de postkantoren.
Vergeet ook niet dat deze medewerkers in de covid-periode een essentiële dienst verzekerden en de pandemie elke dag trotseerden in het belang van de klanten en van het bedrijf. Zij waren inderdaad de schakel tussen alle burgers in het land.
Omdat jullie je graag baseren op cijfers, willen wij jullie er even aan herinneren dat bpost al meer dan 1 miljard 400 miljoen opgebracht heeft aan de overheid. En niet dankzij een minister of een parlementslid en nog minder door voormalige ruim betaalde topmanagers, die vandaag enkel een platform zoeken om oude rekeningen te vereffenen of wraak willen nemen.
Vooraleer jullie de medewerkers, die wij syndicaal vertegenwoordigen en met fierheid verdedigen, in een slecht daglicht plaatsen, moeten jullie zelf eens in de spiegel kijken en jullie afvragen of jullie wel het recht hebben om kritiek te uiten!
bpost is vandaag de inzet van een titanengevecht. De malaise bij bpost wordt listig en lustig gebruikt om ideeën bespreekbaar te maken waar sommigen al jaren van dromen.
Ons gaat het om de gevolgen voor de medewerkers wanneer dit gevecht stopt en het stof gaat liggen.
Hebben zij nog een toekomst bij bpost of stevenen we af op een sociaal bloedbad?”
Geert Cools