Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij
Opgeruimd staat netjes
Op 26 juni organiseerde het VMW-Vormingsfonds een informatiesessie met als thema 'OVAM: opgeruimd staat netjes!' Ook voor de vakbond is het leefmilieu een belangrijke uitdaging waarmee wij ecologisch, economisch en sociaal rekening moeten houden. Gastspreekster was mevrouw Henny De Baets, administrateur-generaal van het OVAM- agentschap.
Historiek, missie en financiering
OVAM werd in 2004 opgericht als intern verzelfstandigd agentschap, maar bestaat feitelijk reeds sedert 2 juli 1981 onder de benaming Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest. Door het verzekeren van een duurzaam beheer van afvalstoffen en materialen, door het voorkomen van bodemverontreiniging en door de realisatie van bodemsanering draagt OVAM bij tot een beter leefmilieu en een hogere levenskwaliteit.
OVAM put haar financiële middelen uit de begroting van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie, het MINA-Fonds (Milieu en Natuur), het FFEU (Financieringsfonds voor Schuldafbouw en Eenmalige Investeringsuitgaven), het BBF en de eigen ontvangsten. In totaal omvatten de werkingsmiddelen en beleidskredieten voor het jaar 2007 ruim 67 miljoen euro.
Activiteiten en resultaten
OVAM ontplooit een waaier aan decretale opdrachten zoals onder andere ambtshalve bodemsaneringen, verwijdering van dierlijk afval, financiële ondersteuning van gemeenten en provincies inzake preventie en selectieve inzameling van afvalstoffen of de subsidiëring van de welbekende kringloopcentra. Opdat OVAM ook een betere naambekendheid zou verwerven, zijn er naast de publicaties, de website en de elektronische nieuwsbrieven ook de deelnames aan evenementen, studiedagen en beurzen.
OVAM boekt vandaag een positief resultaat. Zowat 75% van ons huishoudelijk afval wordt gesorteerd en 75% van het bedrijfsafval krijgt een nuttige toepassing. Het is vooral belangrijk dat de afvalberg niet meer stijgt met de economische groei.
Uitdagingen voor de toekomst
OVAM heeft voor zichzelf de bakens uitgezet voor de komende vijf jaar met de strategische doelstellingen. Zo wil het agentschap prioritair uitvoering geven aan het nieuwe bodemsanerings- en beschermingsdecreet, de regelgeving inzake grondverzet bijsturen en een aantal sectorfondsen oprichten voor de alternatieve financiering van bodemsanering. Zeer ambitieus wil OVAM het afvalbeleid verruimen naar een duurzaam materialenbeleid. Een belangrijk deel van de inzet betreft ook de voorbereiding van het Europees voorzitterschap in 2010.
Mevrouw Henny De Baets hield eveneens een pleidooi voor homogene bevoegdheidspakketten in het kader van een nieuwe staatshervorming. Het leefmilieu mag dan een gewestbevoegdheid zijn, onder meer productnormering is nog altijd een federale bevoegdheid. Door het feit dat in Wallonië het milieubeleid niet meteen een prioriteit is en op het vlak van leefmilieu de normen lager liggen, kiezen sommige Vlaamse bedrijven voor delokalisatie. Zonder schroom mag worden gesteld dat Vlaanderen in Europa koploper is in milieuwetgeving en in vele gevallen verder gaat dan de Europese normen.
OVAM telt 346 personeelsleden om haar opdrachten uit te voeren, waarvan de helft contractuelen. Voor de administrateur-generaal is dit een zwak punt om gemotiveerde personeelsleden te behouden. Zij opteert ervoor om het aantal statutaire personeelsleden te verhogen tot een 70/30-verhouding. Recentelijk werden de procedures ingezet om 63 contractuele betrekkingen om te vormen tot statutaire betrekkingen.