Personeel niveau D bij Vlaamse overheid met uitsterven bedreigd: een secretaris-generaal aan het fotokopietoestel


Tijdens de laatste legislatuur stelden we tot ons afgrijzen vast hoe het personeel bij de Vlaamse overheid daalde met 7% of 2750 voltijds equivalenten. Nog verontrustender is dat deze daling nog veel sterker was bij het personeel van niveau D. Op onze eerste (en enige) ontmoeting met minister Liesbeth Homans vroegen we meer uitleg hierover.

Tussen 2007 en 2014 daalde het aantal personeelsleden van niveau C met 6,3%, de normale trend. Op het niveau D bedraagt de daling een hallucinante 23%. De grote boosdoener in deze neerwaartse spiraal is het Agentschap Facilitair Bedrijf. Het verzorgt naast de catering en de schoonmaak onder meer het onthaal en de verzending. En deze laatste dienst is onze nieuwe kopzorg.

Uitbesteding aan de privé

Sinds de aanstelling van administrateur-generaal Frank Geets, van N-VA-signatuur, valt het niet te ontkennen dat het Agentschap steeds meer taken uitbesteedt. Dit zal ook in de nabije toekomst gebeuren met de drukkerij. Nu al wordt meer dan 50% van de opdrachten doorgeschoven naar de privésector, wat de overheid handenvol geld kost en waarvan sommigen, maar zeker niet de personeelsleden, beter worden. Voorts is Geets ook verantwoordelijk voor het verdwijnen van de koffiebedeling bij vergaderingen, waardoor zelfs gouverneurs graag aanschuiven.

Overheid als sociale werkgever

En wat met de sociale tewerkstelling van laaggeschoolden? Is het ook geen kerntaak van een Vlaamse regering om deze categorie van werknemers een leefbare job aan te bieden? Blijkbaar niet, want intussen wordt er zwaar aangeworven bij de hoogste niveaus A en B. Er bestaan getuigenissen van een secretaris-generaal, met een brutoloon van 9862 euro (met maandtoelage), die zelf zijn fotokopies neemt – omgerekend tegen ruim 70 euro per uur. En dit terwijl er tal van mensen graag dergelijk administratief werk zouden verrichten voor een merkelijk lager loon. Waar is dan de Vlaamse overheid die graag verkondigt dat ze jonge mensen zonder diploma verder wil helpen in het leven?

‘Elders verworven competenties’

Ministers Homans zegt dat ze dit alles zal oplossen met EVC’s. Deze procedure, ‘elders verworven competenties’, kan wel mensen zonder diploma de kans geven om in concurrentie te treden met mensen mét diploma. Ze kunnen dan deelnemen aan dezelfde examens, mits het slagen in een voorproef bij de VDAB. De ACOD heeft er slechts enkelen weten slagen, en dan nog. Door de de facto wervingstop bij zowel de Vlaamse als de federale overheid, betekent dit al helemaal niet dat ze effectief een job zullen krijgen.

Jan Van Wesemael