Sectoraal akkoord 2022-2024: een slag in het water voor Vlaamse ambtenaren
Naar gewoonte meenden wij ook in deze legislatuur een tweede sectoraal akkoord te sluiten, namelijk voor de periode 2022-2024. Na een prachtig kwantitatief akkoord 2020-2022 zou er een kwalitatief vervolg kunnen komen. Samen met VSOA dienden we de volgende voorstellen in.
Behoud van het ambtenarenstatuut
We blijven vasthouden aan het principe dat de wervingen moeten gebeuren via statutaire procedures. ACOD Overheidsdiensten is van mening dat alle kerntaakfuncties statutair moeten ingevuld worden, rekening houdende met het principe dat continuïteit en onafhankelijkheid van cruciaal belang zijn in overheidsdiensten.
Leeftijdsbewust personeelsbeleid
We moeten allen steeds langer werken. Wil men dit kunnen blijven doen, dan zal daarvoor ook een kader moeten geschapen worden en zal moeten voorzien worden in mogelijkheden om op oudere leeftijd minder te werken. De huidige regeling om een jaar onbetaald verlof te nemen tijdens de loopbaan plus een jaar onbetaald verlof vanaf de leeftijd van 55 jaar als recht, is te weinig. Zeker wanneer men zal moeten werken tot zijn 67ste. We vragen dan ook een verruiming van dit recht en tot een periode van vijf jaar. We beklemtonen wel dat deze periode mee in aanmerking moet genomen worden voor het pensioen. Dat is nu ook nog niet het geval voor de huidige regeling.
Ook ACV had voorstellen. Dat er een apart voorstel kwam, is omdat het vertrouwen tussen ACV enerzijds en ACOD en VSOA anderzijds gebroken werd door het verraad van ACV bij de vijf sporen, dat ons de vaste benoeming kostte.
Onze punten werden niet weerhouden en dat hadden we verwacht. De voorstellen van het ACV gingen voornamelijk eveneens over leeftijdsbewust personeelsbeleid en over veiligheid. Ook werd het voorstel geopperd om van 8 mei een wettelijke feestdag te maken. De voorstellen van het ACV waren voor de regering eveneens quasi onbespreekbaar.
Wat de overheid voorstelde, waren zaken die wettelijk verplicht zijn, vooral over welzijn. Er was dus weinig animo bij ons en VSOA om dit te aanvaarden. We hadden al snel door dat de Vlaamse regering nog net voor de verkiezingen met ons een schijnakkoord wou sluiten. ACV dacht eerst weer erin mee te gaan, maar voelde zich deze keer geïsoleerd en gaf dan toch geen akkoord.
Na opschorting van de vergadering gedurende een haf uurtje door de regeringsdelegatie, werd besloten dat er geen sectoraal akkoord 2022-2024 komt. Voor ACOD geldt: liever geen dan een slecht akkoord. Op dus naar een volgend sectoraal akkoord dat voldoening schenkt, met een andere regering uiteraard.
Jan Van Wesemael, Chris Moortgat