UZ Gent




Eindelijk uitvoering meerjarenakkoord

In het najaar van 2005 werden in het UZ Gent reeds alle schikkingen getroffen om het federale akkoord voor de openbare zorgsector uit te voeren. Toch duurde het nog tot 3 juli vooraleer hierover een protocol kon worden afgesloten. Oorzaak van de vertraging was onder meer de trage molen op het kabinet van minister Demotte. We geven een bondige opsomming van de maatregelen die integraal en met terugwerkende kracht worden toegepast in UZ Gent.


Vakantiegeld

Alle personeelsleden hebben vanaf 2006 recht op een vakantiegeld gelijk aan 92% van een maandsalaris. Hierdoor wordt de geëiste 92% voor alle personeelsleden nu al bereikt in plaats van in het voorziene begrotingsjaar 2009.


Statutaire benoeming

Personeelsleden met een arbeidsovereenkomst met minstens 5 jaar anciënniteit binnen de instelling kunnen statutair worden benoemd, indien ze voldoen aan de minimale criteria zoals onder meer het ziektekrediet niet overschreden hebben en geslaagd zijn in een vergelijkend aanwervingsexamen.


Uitbreiding maatregelen eindeloopbaan

Het automatisch recht op de maatregelen van de eindeloopbaan, dit wil zeggen de arbeidsduurvermindering of ADV, wordt uitgebreid naar bepaalde personeelscategorieën. De volgende personeelsleden zullen hierop dus ambtshalve recht hebben op dezelfde manier als de verpleegkundigen en het verzorgend personeel: ambulanciers van de spoeddiensten, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten, laboratoriumtechnologen, technologen van medische beeldvorming, technici van medisch materaal, patiëntenvervoer, sociaal verpleegkundigen, logistieke assistenten, maatschappelijk assistenten en psychologisch assistenten tewerkgesteld in de zorgunits of geïntegreerd in een therapeutisch programma, ziekenhuisassistenten, psychologen, orthopedagogen en pedagogen tewerkgesteld in de zorgunits of geïntegreerd in een therapeutisch programma en de personen bedoeld met de artikels 54bis en 54ter van het KB nr.78.


Keuzerecht

Nieuwe intreders genieten onmiddellijk van de vrijstelling van prestatie. Daarvoor is er dus geen keuzerecht meer tussen de vrijstelling prestatie versus de premie. Zolang het beroep van verpleegkunde een knelpuntberoep blijft, behoudt het verpleegkundig personeel nog wel dat keuzerecht. Wie momenteel gekozen heeft voor de loonpremie, kan dus nog op elk moment kiezen voor de vrijstelling van prestatie. Deze maatregel kan gecombineerd worden met loopbaanonderbreking.


Criteria maatregelen eindeloopbaan

Voor het gelijkgesteld personeel wordt in het kader van de maatregelen eindeloopbaan de referentieperiode van 12 op 24 maanden gebracht. Het personeelslid dient in die periode 200 uren onregelmatige prestaties te hebben gepresteerd. Voor deeltijdse werknemers is er een pro rato berekening. Het personeelslid dat niet beantwoordt aan het leeftijdscriterium van de onregelmatige prestaties voor toetreding tot het stelsel of voor de nieuwe leeftijdschijf, zal in de loop van de periode kunnen toetreden als tweede kans. Deze maatregel kan eveneens gecombineerd worden met loopbaanonderbreking.

Omdat deze maatregelen met terugwerkende kracht worden uitgevoerd, is er de mogelijkheid de dagen waarop men recht had in de periode tussen 1 oktober 2005 en 31 augustus 2006, in te ruilen voor RV-dagen en niet werkende compensatiedagen. Deze laatste worden dan eenmalig uitbetaald onder de vorm van overuren. Deze mogelijkheid is niet verplicht en gebeurt enkel op verzoek van het personeelslid. Zij die hier niet voor kiezen kunnen de ADV-dagen voor dezelfde periode nog opnemen tot 30 juni 2007.


Bijkomend verlof

De personeelsleden die niet in aanmerking komen voor de toekenning van ADV-dagen krijgen een aantal verlofdagen bovenop het huidige aantal dagen jaarlijks vakantieverlof:

- 52 jaar + 5 dagen
- 53 jaar + 8 dagen
 -54 jaar + 10 dagen
- 55 jaar + 13 dagen
- 56 jaar + 15 dagen
- 57 jaar + 18 dagen
- 58 jaar + 20 dagen

Voor de deeltijdse werkende personeelsleden wordt het bijkomend verlof pro rato berekend. De maatregel gaat in vanaf 1 januari 2006.


Tweede pensioenpijler

Binnen Comité A vindt er een debat plaats over de oprichting van een tweede pensioenpijler voor de contractuele personeelsleden van de instellingen in de federale gezondheidssectoren. UZ Gent engageert zich om deze discussie op te volgen en zich bij een sectoraal spaarfonds aan te sluiten, als dit in de toekomst operationeel zou worden. Dit spaarfonds kan echter pas ten vroegste in 2010 in werking treden.


Vervanging afwezigheden

Ondanks de huidige ontoereikende financiering zal UZ Gent de statutaire personeelsleden die langdurig afwezig zijn, vervangen om zo de continuïteit van de dienstverlening te garanderen.


Jobcreatie

De bijkomende jobcreatie werd als volgt gefaseerd:

-1 bijkomend verpleegkundig of verzorgend personeelslid per 30 verantwoorde bedden.
- 0,5 FTE (voltijds equivalent) bijkomend verpleegkundig of verzorgend personeelslid per 60 verantwoorde bedden ter versterking van de nachtploegen.
-1,5 FTE verhoogde omkadering in het operatiekwartier.

De door het kabinet Demotte opgelegde fasering is nog steeds een discussiepunt. Over de toewijzing van deze bijkomende FTE’s zal er binnen het basisoverlegcomité verder worden onderhandeld. Het UZ Gent heeft ondanks de onzekerheid over de financiering en de huidige fasering een voorafname van 11,78 FTE op deze bijkomende jobcreatie gerealiseerd.


Attractiviteitspremie

De attractiviteitspremie wordt opgedeeld in twee delen. Het eerste deel van 161,41 euro (148,74 + 12,67 euro) werd reeds uitbetaald sinds 1989 (premie 6000 + 511 Belgische frank) en zit sinds 1995 vervat in het vast gedeelte van het vakantiegeld. Het personeel van het UZ Gent heeft dit eerste gedeelte dus reeds ontvangen.

Het tweede deel wordt gefaseerd opgebouwd:

- 40 euro in 2005
- 130 euro in 2006 (totaal 170 euro)
- 90 euro in 2007 (totaal 260 euro)
- 120 euro in 2008 (totaal 380 euro)
- 100 euro in 2009 (totaal 480 euro)

In principe zou er dus voor dit jaar 210 euro (40 + 170 euro) in het najaar worden uitbetaald. Op dit ogenblik is voorlopig enkel nog maar de financiering voor 40 euro voorzien.


Complement hoofdverpleegkundigen
Voor het complement toegekend aan de hoofdverpleegkundigen werd er reeds binnen de CAO 2001-2002 van UZ Gent een voorafname gerealiseerd. Het belang van een basis- en permanente vorming over sociale regelgeving wordt als begeleidende maatregel onderstreept. Initiatieven hier rond zijn gepland.