Verzet tegen uitbesteding elektronisch toezicht

 


Tijdens de vergadering van de commissie Justitie van het Vlaams parlement werd de vakbond zogezegd ‘uitgenodigd’ om zijn visie te geven op het decreetvoorstel van minister Demir. Wat een open dialoog had moeten zijn, werd een karikatuur van inspraak. Slechts één persoon mocht de stem van drie vakbonden vertegenwoordigen. Jan Van Wesemael van de ACOD verdedigde met het volle vertrouwen van het gemeenschappelijk vakbondsfront onze strijd.


Dit decreetvoorstel is een gevaarlijke sluiproute naar privatisering van het Vlaams Centrum voor Elektronisch Toezicht (VCET). Wij aanvaarden dit niet. Het voorstel om justitieassistenten een benoeming te geven, juichen we uiteraard toe, dat had al lang moeten gebeuren. Maar de achterpoort om bij ‘calamiteiten’ private bewakingsfirma’s zoals G4S en Securitas binnen te halen? Dat zal niet gebeuren!


Waarom wij dit decreet met hand en tand bestrijden


1. Geen privéhandel in veiligheid!

Het VCET heeft toegang tot uiterst gevoelige informatie over personen onder toezicht. Dat een commerciële speler met winstoogmerk hier toegang zou krijgen, is onverantwoord. Data-lekken, misbruik en belangenconflicten liggen op de loer.

2. Neutraliteit en onafhankelijkheid moeten behouden blijven!

Justitie is geen markt. Overheidsdiensten moeten handelen in het belang van de samenleving, niet in het belang van aandeelhouders die winst boven veiligheid stellen.

3. Verantwoordelijkheid ligt bij de overheid!

Privatisering betekent dat men bij fouten met de vinger zal wijzen naar onderaannemers. Wij eisen dat de overheid de volledige verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid en integriteit van elektronisch toezicht.

4. Calamiteiten beheer je met expertise, niet met woorden!

Onze mensen zijn opgeleid en gescreend voor deze taken. Private bedrijven missen de noodzakelijke kennis van systemen, regelgeving en justitieel beleid. Dit kan tot rampzalige gevolgen leiden.

5. Geen verkoop van onze expertise!

VCET-medewerkers ondergaan strenge veiligheidscontroles, psychologische evaluaties en intensieve opleidingen. Hoe denkt men dezelfde kwaliteitsgaranties te bieden bij uitbesteding aan bedrijven die de laagste bieders op de markt zoeken?

6. Verborgen kosten en besparingen die niets opleveren!

Op korte termijn lijkt uitbesteding goedkoper, maar de realiteit is anders: dure contracten, toezicht op onderaannemers, beveiligingslekken en dure herstelprocedures kosten de overheid en de belastingbetaler een pak meer!

7. Publiek vertrouwen wordt te grabbel gegooid!

De bevolking moet erop kunnen vertrouwen dat Justitie functioneert zonder commerciële inmenging. Wat wordt het volgende? Privé-bewaking in gevangenissen? Private politie?


Het is nu of nooit: wij komen in actie!


Wij laten ons VCET niet uithollen. Dit is een pure aanval op onze openbare diensten. We zullen ons met alles wat we hebben verzetten tegen deze poging om de poorten naar privatisering wagenwijd open te zetten. Een eerste staking bij het VCET is niet uitgesloten. Als men doof blijft voor onze argumenten, zullen we duidelijk maken dat wij niet lijdzaam toekijken hoe onze dienstverlening wordt uitverkocht. Het VCET blijft voor 100 procent in publieke handen! Geen uitbesteding! Geen privatisering! Veiligheid en justitie blijven in overheidshanden!

 

Tom De Jonghe