VLABEL: administrateur-generaal vindt dat hij te veel pensioen krijgt
Het maandblad '13' dat ieder Vlaams personeelslid in de bus krijgt, is vaak aangenaam om lezen, maar soms rijzen ons de haren te berge. Deze keer bij het artikel "We gaan achter elke openstaande schuld aan", een interview met de administrateur-generaal van de Vlaamse Belastingsdienst David Van Herreweghe (44 jaar) en zijn contractueel medewerker Luc D’Herde (56 jaar).
Op het einde van het artikel vergelijken beiden hun loon: 1750 euro voor de oudere medewerker en 4700 euro netto voor de jonge administrateur-generaal die wel toegeeft dat topambtenaren goed betaald worden. Bovendien vindt hij dat we correct moeten zijn en moeten durven praten over een aanpassing aan onze pensioenen. “Je kan toch niet evenveel verdienen als in de privésector en toch meer pensioen krijgen”, was zijn slotzin. Dit werd door de redacteur van het artikel terecht bestempeld als een boude uitspraak. Boud betekent driest en is synoniem van gedurfd, gewaagd, onvervaard, stoutmoedig of vrijpostig, maar in dit geval betekent het volgens mij zeer kortzichtig.
Ik herinner de personeelsleden én de redactie van '13' aan hun artikel in editie 12 van 2008 over de lonen van de topambtenaren. Daarin stond onder meer dat de loonspanning tussen het hoogste en laagste loon bij de Vlaamse overheid 6,28 bedraagt. Met andere woorden mijnheer Van Herreweghe, uw loon bedraagt 6,28 keer meer dan dat van uw laagste medewerker. Ook uw pensioen zal minimum in dezelfde mate een veelvoud zijn van dat van uw laagste medewerker. En als ik gauw even reken heeft u ook een aantal jaren anciënniteit cadeau gekregen? Ik wil hier niet opnieuw de uitleg doen over de eerste, tweede en derde pensioenspijler. Een ambtenaar die bij de overheid begint, gaat echter in dienst met het vooruitzicht dat hij het uitgesteld loon dat hem aan het einde van zijn ambtstermijn wordt beloofd, dan ook zal krijgen.
Er wordt al lang gesproken over het nieuwe beloningsbeleid, waarbij men de arbeidsvoorwaarden waaronder het loon en het pensioen, in zijn globaliteit zou herbekijken. Deze operatie zit in het slop en wordt blijkbaar dode letter. Is het dan toch zo dat het huidige beloningssysteem voor een meerderheid van het personeel én voor de overheid niet het slechtste is, behalve dan voor mijnheer Van Herreweghe? Misschien een hint voor '13'?