Voorstelling medewerkers ACOD Onderwijs: wie doet wat in onze ‘boîte’?
Eind vorig schooljaar werd kameraad Nancy Libert verkozen tot adjunct-algemeen secretaris. Sindsdien is het algemeen secretariaat opnieuw voltallig. De andere leden zijn de kameraden Raf De Weerdt en Jean-Luc Barbery. Hieronder lees je hoe de taken binnen het Algemeen Secretariaat verdeeld zijn. We vermelden meteen ook welke (staf)medewerker rond welke thema’s ondersteuning zal bieden. Ten slotte blijven we ook even stilstaan bij de twee prioriteiten voor de volgende vier jaren.
Algemeen ondersteunende functies
Myriam Slechten (halftime), Leen Beelen en Stefanie Gorissen (viervijfde) staan in voor de globale ondersteuning van het team. Zij beantwoorden de telefoons, maken fotokopieën, regelen de betaling van de facturen, reserveren de vergaderzalen, voorzien koffie en eventueel het halen van broodjes. Zij voeren uit wat door anderen bedacht wordt en zorgen ervoor dat onze dienst blijft draaien.
Stafmedewerkers
Naast de medewerkers met algemene ondersteunende en administratieve taken, zijn in ons team ook een aantal medewerkers met eerder specifieke taken. Zij doen dit steeds in samenspraak met een lid van het Algemeen Secretariaat.
Omdat Nancy Libert de stap zette van stafmedewerker naar adjunct-algemeen secretaris, werd zij vervangen. Het was tevens een aanleiding om onze organisatie nog performanter te maken.
Zo komt het dat we drie nieuwe gezichten mogen verwelkomen in de ‘nationale’ omkadering van onze organisatie: Marina Jonckers, Wendy Thomas en Bernd Wijnants (halftijds). Zij versterken onze huidige ploeg: Luc Van de Cruys, Dany Bollens (halftijds) en Inge Vansweevelt.
Iedere stafmedewerker houdt zich met één of meer specifieke domeinen bezig en ondersteunt zo de (adjunct-)algemeen secretarissen.
De focus van Wendy Thomas ligt op het basis- en secundair onderwijs. Wendy zal ondersteuning bieden aan Nancy Libert.
Inge Vansweevelt volgt samen met Dany Bollens het hoger onderwijs op. Daarnaast zal Inge zich ook verder toeleggen op het volwassenenonderwijs, het deeltijds kunstonderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding. Zij zal dus vooral met Jean-Luc Barbery samenwerken.
Marina Jonckers werd aangeworven om de personeelsregelgeving mee op te volgen en om de vorming van onze militanten te coördineren. Zij zal vooral met Raf De Weerdt samenwerken.
Luc Van de Cruys en Bernd Wijnants zullen vooral ingezet worden om de communicatie van én over onze organisatie te verbeteren. Dat zal gebeuren in samenspraak met Raf De Weerdt.
Algemeen Secretariaat
Het Algemeen Secretariaat is een collegiaal orgaan dat, conform het statuut, beslissingen neemt in consensus. De politiek-syndicale eindverantwoordelijkheid ligt steeds bij de algemeen secretaris. Het Algemeen Secretariaat staat in voor het dagelijks beheer van de sector.
■ Jean-Luc Barbery wordt verantwoordelijk voor het buitengewoon onderwijs (zowel basis- als secundair), volwassenenonderwijs, deeltijds kunstonderwijs, leerlingenbegeleiding, inspectie en internaten (in ruime zin). Deze verantwoordelijkheid houdt in dat dossiers worden opgevolgd vanaf de adviesfase (VLOR – interne commissies) tot de onderhandelingsfase en de daaropvolgende informatiedeling (Tribune, vorming, …).
Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het de onderhandelingen en bespreking in het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en de onderwijskoepels (vrij onderwijs, gesubsidieerd officieel onderwijs – provincie, steden en gemeenten). Jean-Luc volgt ook de internationale onderwijstrends op.
■ Nancy Libert is verantwoordelijk voor het basis- en het secundair onderwijs. Ook voor haar betekent dit dat dossiers worden opgevolgd vanaf de adviesfase (VLOR – interne commissies) tot de onderhandelingsfase en de daaropvolgende informatiedeling (Tribune, vorming, …).
Ook de commissie Diversiteit (zowel VLOR als intern) komt onder haar bevoegdheid. Nancy vertegenwoordigt ACOD Onderwijs in de Algemene Raad van de VLOR. Ze is tevens vertegenwoordiger van de sector Onderwijs in de intersectorale bestuursorganen (zowel Vlaamse als federale ACOD). Ten slotte staat ze ook in voor de vorming binnen de sector Onderwijs.
■ Raf De Weerdt is verantwoordelijk voor de dagelijkse organisatie van de sector, zowel op het vlak van personeel als van financiën. Hij staat in voor de contacten met de media, met de democratische politieke partijen en met de andere vakbonden.
Raf coördineert de algemene activiteiten en die van het Algemeen Secretariaat. Hij vertegenwoordigt de sector bij het ABVV en in de besturen van de intersectorale ACOD. In de VLOR is hij lid van het Vast Bureau en de Algemene Raad.
Raf houdt zich ook bezig met de rechtspositieregelingen, met het syndicaal statuut en met de sociale verkiezingen.
Een aantal bevoegdheden worden gezamenlijk uitgeoefend:
- Het hoger onderwijs (overleg en onderhandeling) wordt opgevolgd door Raf De Weerdt, met ondersteuning van Jean-Luc Barbery.
- Jean-Luc Barbery en Nancy Libert behartigen de belangen van het personeel in de reaffectatiecommissies.
- Het pensioendossier valt onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van Raf De Weerdt en Nancy Libert.
- Jean-Luc Barbery volgt samen met Raf De Weerdt de kamers en colleges van beroep (orde, tucht en evaluatie) op.
Dit overzicht laat toe dat vragen zo gericht mogelijk gesteld kunnen worden. Het spreekt voor zich dat er steeds onderlinge afstemming zal zijn tussen de leden van het Algemeen Secretariaat.
Prioriteiten
Belangrijker dan de taakverdeling is de vraag welke taken voorrang krijgen. Het Statutair Congres van mei jongstleden heeft twee prioriteiten naar voren geschoven: vorming en communicatie. De nieuwe medewerkers zijn vooral vanuit dat oogpunt aangeworven.
Wat de vorming betreft, heeft het Congres een duidelijke opdracht meegegeven aan de diverse bestuursinstanties. Vanaf september kunnen we daarmee aan de slag. Het vormingsplan zal klaar zijn tegen het schooljaar 2017-2018. De militanten zullen duidelijk zicht hebben op wat zij mogen verwachten van ACOD Onderwijs en op wat van hen verwacht wordt door onze organisatie.
Voor de communicatie heeft het Congres beslist om eerst een onderzoek te laten uitvoeren. Dat zal gebeuren in de loop van oktober. We zullen door een brede bevraging proberen na te gaan wat jullie van onze huidige communicatie vinden en wat jullie verwachtingen zijn. Zo zullen we weten waar we moeten bijsturen en waar we nieuwe initiatieven moeten ontplooien.
Deze prioriteiten komen natuurlijk niet in de plaats van het werk dat sowieso op de plank ligt. Wij zullen in de onderhandelingen de belangen van het personeel blijven verdedigen en – voornamelijk via de provinciale werking – de vragen van de individuele leden blijven beantwoorden.
raf.deweerdt@acod.be