Wat heeft het Vlaams regeerakkoord nog meer in petto?

 


Het Vlaams regeerakkoord stelt naast de afbraak van het statuut en de arbeidsvoorwaarden en de besparingen op personeelsaantallen en werkingsmiddelen van de diensten ook een ruim pakket aan andere maatregelen in het vooruitzicht.

Loopbaan- en beloningsbeleid


Voor een uitstekende dienstverlening aan burgers, bedrijven en verenigingen heeft de overheid als voornaamste kapitaal haar werknemers. De regering zegt dat ze wil verder werken aan een loopbaan- en beloningsbeleid waardoor de Vlaamse overheid een aantrekkelijke werkgever voor talenten blijft. Wij vragen ons af of dit betekent dat de functieclassificatie zal doorgevoerd worden? Want daarover reppen ze met geen woord. Is het te duur? Hierover willen we concrete duidelijkheid.


Weg met de anciënniteit?


Het belang van anciënniteit in de loonvorming willen ze stevig terugschroeven en ze gaan verplichte mobiliteit invoeren bij het management.


EVC aanpassen


De regering wil de procedure herzien m.b.t. ‘eerder verworven competenties’ zodat er meer gebruik van gemaakt kan worden.


Minimale dienstverlening en privatisering op komst?


De Vlaamse regering zal een structurele oplossing uitwerken voor het verzekeren van de continuïteit van de dienstverlening in het kader van de toegankelijkheid van de Vlaamse havens. Samen met de loodsen worden de voorwaarden onderzocht waaronder de Dienst Afzonderlijk Beheer Loodswezen kan evolueren naar een bedrijfsstructuur in eigen beheer van die loodsen.

Vlaanderen wil inzake binnenvaart een voorloper zijn inzake innovatie en duurzaamheid. We steunen projecten die onbemand varen veilig in de praktijk brengen, zorgen voor performante informatie-uitwisseling, investeren in de automatisering en afstandsbediening van sluizen en stimuleren walstroomgebruik en het gebruik van duurzame brandstoffen. In afwachting van een volledige automatisering, gaan we sowieso uit van zoveel mogelijk flexibiliteit, een zondagsregeling en een gegarandeerde dienstverlening. De binnenvaartsector zelf trachten we maximaal te ondersteunen in professionalisering en een versterkte concurrentiepositie ten aanzien van het vrachtvervoer over de weg.


Fusies à volonté


Men wil de Vlaamse administratie versterken door te hervormen.

  • De beleidsdomeinen Economie, Wetenschap en Innovatie, Werk en Sociale Economie en Landbouw en Visserij worden samengevoegd tot één economische cluster.
  • De departementen EWI en WSE worden daarbij samengevoegd.
  • Het departement Landbouw & Visserij wordt omgevormd naar een agentschap Landbouw & Zeevisserij waarin zowel de beleidsvoorbereiding als de beleidsuitvoering ten aanzien van dit beleidsveld wordt toevertrouwd aan…
  • Syntra Vlaanderen wordt opgeheven. Dit heeft enkele belangrijke gevolgen.
    • De taken m.b.t. ondernemingsvorming worden ingekanteld in VLAIO.
    • Gesloten call naar de Syntra vzw’s (met wie een beheersovereenkomst zal worden afgesloten).
    • Open call met opleidingen die belangrijk zijn en voldoende door de markt worden aangeboden.
    • De taken m.b.t. werkplekregisseur duaal leren en leertijd worden ingekanteld bij VDAB.
    • Het toezicht op duale trajecten wordt ingekanteld bij het departement WSE (onafhankelijke inspectie).
    • Het expertisecentrum Innovatieve Leerwegen (duaal leren en levenslang leren) en het Vlaams Partnerschap Duaal Leren worden ingekanteld bij het departement WSE (dat deze laatste taak opneemt in samenwerking met het departement OV).
  • Het Agentschap Wonen Vlaanderen en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen worden gefuseerd.
  • De Vlaamse Woonraad wordt opgeheven in het kader van een bredere hervorming van de strategische adviesraden, en vervangen door ad hoc overleg met relevante stakeholders. Ze fuseren de SARO en de MINA-raad tot één Omgevingsraad.
  • De justitiehuizen worden uit Welzijn gehaald en ondergebracht bij Kanselarij en Bestuur, waarbinnen ze een specifieke cluster Justitie en Handhaving creëren.
  • De beleidsdomeinen Kanselarij en Bestuur en Internationaal Vlaanderen fuseren. De departementen Buitenlandse Zaken en Kanselarij en Bestuur worden samengevoegd tot één departement en creëren zo voldoende massa om bestuurskrachtig op te treden en eendrachtig taken als communicatie over Vlaanderen, zowel nationaal als in de wereld, en internationale rapportering op een efficiëntere wijze te volbrengen.

Stroomlijnen verloven


In overleg met het federale niveau bespreken ze de overdracht van de (federale) thematische verloven binnen de Vlaamse stelsels en werken ze één stelsel uit voor de publieke en de private sector. Dit naar het voorbeeld van het Vlaams Zorgkrediet.


Besluit


We zullen al deze geplande maatregelen sterk en alert opvolgen. Sommige zaken zijn onaanvaardbaar. We laten het personeel en de leden niet in de steek. We willen echt onderhandelen, maar indien nodig zal er ook actie komen.


Chris Moortgat en Jan Van Wesemael


Dit artikel verscheen in Tribune 75.10