Snelnieuws over je koopkracht

 

Elektriciteitsfactuur gezinnen 17 keer sterker gestegen dan in buurlanden door politieke keuzes


Vorig jaar betaalde de Vlaming zo’n 260 euro meer voor zijn elektriciteit dan vier jaar geleden, een stijging met maar liefst 33 procent. In geen enkel van onze buurlanden ging het zo snel, zo wees een onderzoek van de VRT-redactie uit. Nochtans is onze elektriciteit zelf amper duurder geworden. De stroomprijs ligt in ons land ongeveer even hoog als in onze buurlanden. Politieke beslissingen jagen de factuur de hoogte in.

Zo verhoogde de federale regering in september 2015 de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent. In 2016 schafte de Vlaamse regering de gratis stroom af en voerde ze de Turteltaks in (die dan later wel weer werd afgevoerd), waardoor de stroomfacturen van de Vlaamse gezinnen de hoogste werden van Europa. We moeten dringend van factuurregeringen naar koopkrachtregeringen.


Indexsprong en loonmatiging waren en blijven onverantwoord


De indexsprong en het loonmatigingsbeleid van de regering-Michel hebben de consumptie van burgers in ons land afgeremd, aldus de Nationale Bank. Over de periode 2014-2018 is de groei van de consumptie vertraagd en was die lager dan bij onze buurlanden. Het verschil zit in niet-essentiële producten zoals vakanties of restaurantbezoeken en voor ‘duurzame’ goederen (auto’s, kleding, elektronica): de Belgen hebben zich dus extraatjes ontzegd of aankopen uitgesteld. De reden? De inkomsten uit arbeid zijn – bruto – veel minder snel gestegen bij ons dan in onze buurlanden tussen 2014 en 2017.

De indexsprong heeft de brutolonen tussen 2015 en 2016 zelfs doen afnemen, als rekening gehouden wordt met de stijgende prijzen (inflatie). De groei van het beschikbaar inkomen van de Belg (zonder inkomsten uit vermogen) bedroeg 1,3 procent over de periode 2014-2017, terwijl dat 2,3 procent was in Duitsland en 1,5 procent in Nederland en Frankrijk.