Besparingen VRT: Thuis houdt opnieuw een werkonderbreking

 


De collega’s van Thuis houden vandaag – dinsdag 15 november - opnieuw een werkonderbreking.

 

“We onderbreken ons werk omdat onze arbeidsvoorwaarden niet gelijk of gelijkwaardig zijn bij een eventuele overname en de huidige werkstelsels niet behouden blijven. Dat heeft de VRT-directie op het gesprek van donderdag 10 november 2022 toegegeven. Na mogelijke goedkeuring door de Raad van Bestuur, wil de Vrt-directie individuele gesprekken houden. Mogelijk om het toegegeven financiële tekort voor elke werknemer trachten dicht te rijden. Hierop hebben we echter geen enkele garantie”.

 

Vanaf vanmiddag 14u30 uur houden cast en crew van Thuis opnieuw een werkonderbreking. Hiermee gaan ze mogelijks door tot minstens 21 november 2022. Vorige week kregen de Thuis-collega’s nog steeds geen antwoord op hun vraag wie de mogelijke overnemer is èn of de VRT-directie hen tegemoet zal komen aan de vraag naar een garantie voor gelijke of gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden, zoals wettelijk verplicht. Deze werknemers kijken aan naar dezelfde arbeid, op dezelfde plaats, voor minder loon. De Vrt-werknemers zijn tot op heden officieel nog niet op de hoogte gebracht van hun betrokkenheid bij de verplichte overname. Na 7 maanden onzekerheid weegt dit gigantisch zwaar. Vrt-medewerkers worden verplicht en zonder keuzevrijheid te werken bij een privaat en momenteel onbekend productiehuis. Wanneer men dit niet wenst, wordt men gedwongen om zelf ontslag te nemen.

 

“Maandag 21 november starten de onderhandelingen op sectorcomité XVIII. Er is nog niets definitief beslist, in tegenstelling tot wat de VRT-directie beweert. Na de onderhandelingen op sectorcomité XVIII zal de Raad van Bestuur al dan niet de goedkeuring aan het Transformatieplan geven, waarvan de uitbesteding van de productie Thuis deel uitmaakt. Wij trekken maandag 21 november met cast èn crew van Thuis mee naar het kabinet van Dalle, naar Sectorcomité XVIII en de Raad van Bestuur!”

 

Wies Descheemaeker